Γερμανία: Σίγουρη θεωρείται η νέα υποψηφιότητα Μέρκελ για την καγκελαρία

Τα χαρτιά της για το αν θα είναι υποψήφια για την προεδρία του CDU και υποψήφια καγκελάριος αναμένεται να ανοίξει αύριο στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει η Άνγκελα Μέρκελ .

«Όλοι γνωρίζουν ότι θα είναι ξανά υποψήφια» για την καγκελαρία η Άγkελα Μέρκελ, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Rhein-Neckar-Zeitung. «Ο τρόπος της ανακοίνωσης είναι δευτετερεύων. Δεν υπάρχει κανένας άλλος υποψήφιος ή υποψήφια», πρόσθεσε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης (CDU) ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα και το αδελφό χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας, το CSU, θεωρεί δεδομένη την υποψηφιότητα Μέρκελ. «Πάντα θεωρούσαμε πιθανό ότι θα θέλει να είναι και πάλι και θα είναι και πάλι», δήλωσε στην Rhein-Neckar-Zeitung ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, το οποίο όμως δεν κατονομάζεται.

Από την πλευρά του, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) προτίθεται να αποφασίσει για τον δικό του υποψήφιο ανεξάρτητα από την απόφαση της Μέρκελ σύμφωνα με την αναπληρωτή πρόεδρο του Μανουέλα Σβέσιγκ: «Θεωρώ ορθό και σημαντικό να μην φερόμεθα και αγόμεθα από την επικαιρότητα και τις εικασίες», είπε στον δημόσιο τοπικό ραδιοσταθμό της Στουτγκάρδης SWR. «Το τι κάνει το CDU είναι δική του υπόθεση και το τι κάνουμε εμείς δική μας. Ο πρόεδρος του SPD θα κάνει την πρότασή του στη σωστό χρονική στιγμή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς έχει φιλοδοξίες να είναι ο ίδιος υποψήφιος καγκελάριος, η Σβέσιγκ είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικασίες. «Το γεγονός ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διαθέτει περισσότερα στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι (ενν. εκτός από τον Ζίγκγμαρ Γκαμπριελ) είναι καλό, διότι δεν είναι καλό να περιοριζόμαστε σε ένα πρόσωπο. Γι’ αυτό και θα πάρουμε τη σωστή απόφαση», σημείωσε.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Σάρα Βάγκενκνεχτ, θεωρεί τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως τον λάθος υποψήφιο για το SPD. «Σε ένα μεγάλο κόμμα όπως το SPD θα πρέπει να υπάρχουν και πραγματικοί σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι να θεωρούνται αξιόπιστοι από τους ψηφοφόρους», είπε σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke. «Αντίθετα, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι από τις αρχές του αιώνα υπέρ μιας πολιτικής η οποία τα βρίσκει με τους οικονομικά ισχυρούς και εγκαταλείπει τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους» υποστήριξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ