Ομπάμα: Είμαι ευτυχής που η Μέρκελ είναι Καγκελάριος

Ως ιδιαίτερα αξιόπιστη χαρακτήρισε την Άγκελα Μέρκελ ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε ταυτόχρονα στο περιοδικό Spiegel και στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη και έτοιμη να αγωνισθεί για τις αξίες της. Αυτό που λέω το εννοώ. Είμαι ευτυχής που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση και οι Γερμανοί θα έπρεπε να την έχουν σε εκτίμηση. Εγώ, πάντως, την εκτιμώ ως εταίρο».

Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στους πολίτες. «Eαν η παγκόσμια οικονομία δεν αντιδράσει με ευαισθησία σε όσους νοιώθουν παραγκωνισμένοι, εάν οι ανισότητες συνεχίζουν να μεγαλώνουν, θα βιώσουμε την επέκταση των διασπάσεων των βιομηχανικών χωρών», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα σχέδια του διαδόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με το αμερικανικό σύστημα υγείας το περίφημο «Obamacare», ο Ομπάμα απάντησε: «Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως μπορεί να βελτιώσει το σύστημα. Εάν μπορεί να ασφαλίσει τον ίδιο αριθμό πολιτών, και μάλιστα καλύτερα από μένα, τότε θα το υποστήριζα κι εγώ».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου στο Spiegel και το ARD θα δημοσιευτεί και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα στις 21:00 ώρα Ελλάδας.