Έφυγε από τη ζωή ο λογοτέχνης της ροκ Λέοναρντ Κοέν

Στη θλίψη βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο η είδηση του θανάτου του μεγάλου ποιητή, συνθέτη και λογοτέχνη Λέοναρντ Κοέν, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών. Ο μεγάλος τραγουδοποιός άγγιξε με τους στίχους και τη μουσική του εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση στην σελίδα του στο facebook ήταν λιτή: “Με βαθύτατη λύπη ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέοναρντ Κοέν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της”.

%ce%bb%ce%b5%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%bd%cf%84-%ce%ba%ce%bf%ce%ad%ce%bd

Ο Κοέν, ο λογοτέχνης της ροκ μουσικής, με καταγωγή από το Κεμπέκ, ήταν ήδη αναγνωρισμένος όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 στα 31 του χρόνια, για να κάνει καριέρα στη βιομηχανία της μουσικής. Στα τραγούδια του μιλούσε για τη θρησκεία, τη λύτρωση, τη μοναξιά, τη σεξουαλική επιθυμία αλλά και για κοινωνικοπολιτικά θέματα όπως ο πόλεμος. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον συνέκριναν με τον Μπομπ Ντίλαν για τη λυρική δύναμη των στίχων των τραγουδιών του.

%ce%bb%ce%b5%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%bd%cf%84-%ce%ba%ce%bf%ce%ad%ce%bd2

Επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλλείου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά. Το πιο γνωστό τραγούδι του, “Hallelujah”, στο οποίο ανακαλεί τον βασιλιά Δαβίδ της Βίβλου και όπου παραλληλίζει την σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση, έχει εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1984. Ο Κοέν είχε εκδώσει τον τελευταίο μεγάλο δίσκο του, τον 14ο, πριν από λίγο καιρό ενώ είχε εμφανιστεί στη σκηνή στις αρχές του χρόνου.

%ce%bb%ce%b5%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%bd%cf%84-%ce%ba%ce%bf%ce%ad%ce%bd1

Σταθμός στη ζωή του Λέοναρντ Κοέν υπήρξε η Ύδρα. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης αγόρασε την δεκαετία του 60 ένα παραδοσιακό σπίτι στο νησί, όπου έζησε επτά χρόνια με την σύντροφό του Μαριάν.