Συνάντηση Ομπάμα- Τραμπ- Στο "μενού" και η Ελλάδα (φωτό + video)

Στο “μενού” της συζήτησης της πρώτης συνάντησης στο Λευκό Οίκο μεταξύ του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν και… η Ελλάδα. Στην δίωρη περίπου συνάντηση ο απερχόμενος Πρόεδρος ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τραμπ για το επικείμενο ταξίδι του την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης για το περιεχόμενο της συζήτησης, αναφέροντας ότι ο Ομπάμα ενημέρωσε τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ για το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό δηλαδή στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ανδρών, που διεξήχθη σε εμφανές κλίμα αμηχανίας, ήταν ζητήματα σχετικά με την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική, ενώ ο Ομπάμα χαρακτήρισε τη συζήτηση “εξαιρετική”, σημειώνοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση εξουσίας, ώστε ο Τραμπ να γίνει ένας επιτυχημένος Πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με ενθάρρυνε το ενδιαφέρον του εκλεγμένου Προέδρου να θέλει να εργαστεί με την ομάδα μου γύρω από θέματα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα και πιστεύω ότι είναι σημαντικό για όλους μας ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίζουμε τις πολλές προκλήσεις. Η Μισέλ καλωσόρισε την μέλλουσα πρώτη κυρία και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα νιώθουν ευπρόσδεκτοι εδώ. Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να πετύχετε, γιατί αν πετύχετε, η χώρα θα επιτύχει».

Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως έχει «σεβασμό για τον Πρόεδρο», προσθέτοντας ότι παρ΄όλο που η συνομιλία είχε προγραμματιστεί μόνο για δέκα λεπτά, τελικά συζήτησαν επί μιάμιση ώρα για «υπέροχα, αλλά και δύσκολα πράγματα και διαφορετικές καταστάσεις».

«Πρόεδρέ μου, ήταν μεγάλη τιμή να είμαι μαζί σας και προσμένω να είμαι μαζί σας πολλές ακόμα φορές στο μέλλον», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν θα ζητήσει συμβουλή από τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο Τραμπ απάντησε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ καλός άνθρωπος».

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε ενωτικός, υπογραμμίζοντας ότι  «είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα», επισημαίνοντας πως «δεν είμαστε πρώτα Δημοκρατικοί ή πρώτα Ρεπουμπλικάνοι, αλλά είμαστε πρώτα πατριώτες, Αμερικανοί και θέλουμε το καλύτερο για αυτή τη χώρα». Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι η αίσθηση ενότητας, σεβασμού στους θεσμούς και «ελπίζω έτσι να ξεκινήσει η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ».

Ενώ οι συνομιλίες των δύο ανδρών ήταν σε εξέλιξη, η Μισέλ Ομπάμα και η μέλλουσα πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, είχαν τη δική τους συνάντηση  στην προεδρική κατοικία στον Λευκό Οίκο.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις… ίσως και περισσότερες…

Μπορεί οι δύο πολιτικοί να προχώρησαν σε θετικές δηλώσεις και σχόλια ο ένας για τον άλλον, οι φωτογραφίες όμως τα λένε όλα. Χαρακτηριστικές είναι οι εκφράσεις που έχουν πάρει την ώρα των κοινών δηλώσεων και ακόμη περισσότερο το ύφος και των δύο τη στιγμή που σφίγγουν μάλλον… αναγκαστικά τα χέρια τους…

Δεν είναι όμως μόνο οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, αλλά και πληροφορίες που μεταδίδει η Wall Street Journal, σύμφωνα με τις οποίες οι Ομπάμα ακύρωσαν την καθιερωμένη φωτογραφία των δύο ανδρών με τις συζύγους τους.

 

Το επιτελείο του Ομπάμα παρακολουθεί τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Το ύφος όλων, είναι επίσης χαρακτηριστικό…

Ενώ οι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη, έξω από το κτίριο σημειώθηκαν αντιδράσεις από πολίτες που είναι αντίθετοι με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Άφιξη στην Ουάσινγκτον… αλα Τραμπ

Πιστός στην εικόνα που έχει διαμορφώσει, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να μην πατήσει στην Ουάσινγκτον χωρίς να προκαλέσει εντυπώσεις. Δύο πυροσβεστικά οχήματα σχηματίζουν αψίδα ρίχνοντας νερό πάνω από το ιδιωτικό αεροσκάφος του κατά την άφιξή του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ -σε αντίθεσή με τους προκατόχους του- δεν επέτρεψε σε κανένα δημοσιογράφο και φωτογράφο να ταξιδέψει μαζί του ώστε να καταγράψει την πρώτη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

 

Δημοσιογράφοι έξω από τον Λευκό Οίκο περιμένοντας τον Ντόναλντ Τραμπ.