Καναδάς: Εργαζόμενος σε εργαστήριο εκτέθηκε στον Έμπολα

Ανησυχία επικρατεί στον Καναδά, καθώς εργαζόμενος σε ερευνητικό εργαστήριο στη χώρα ενδέχεται να εκτέθηκε κατά λάθος στον ιό του Έμπολα.

Όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το “ατύχημα” έγινε την ώρα που ο εργαζόμενος φρόντιζε χοίρους που είχαν μολυνθεί σκόπιμα με τον ιό στο πλαίσιο ενός πειράματος.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απολύμανσης, πριν αποχωρήσει από το εργαστήριο, στο Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπας, ο εργαζόμενος παρατήρησε ότι είχε σκιστεί μια ραφή της προστατευτικής στολής του, ανέφερε ο Τζον Κοπς, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Εξωτικών Ζωονόσων της καναδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Τροφίμων.

Τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και ο κίνδυνος να ασθενήσουν ο εργαζόμενος, οι συνάδελφοί του ή οι κάτοικοι της περιοχής είναι μικρός, πρόσθεσε.

Στη μεγαλύτερη επιδημία του Έμπολα που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι στη Δυτική Αφρική, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το εργαστήριο ζωονόσων του Γουίνιπεγκ βρίσκεται στις ίδιες εγκαταστάσεις με ένα μικροβιολογικό εργαστήριο όπου οι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα πειραματικό εμβόλιο για την καταπολέμηση του ιού.

Ο εργαζόμενος συμφώνησε να τεθεί στην καραντίνα και να παρακολουθείται επί 21 ημέρες από γιατρούς. Δεν είναι σαφές αν είχε έρθει σε επαφή με άλλα πρόσωπα πριν καταλάβει ότι είχε εκτεθεί στον ιό. Του χορηγήθηκε επίσης το πειραματικό εμβόλιο που έχει αναπτύξει το εργαστήριο και το οποίο έχε αποδειχθεί 100% αποτελεσματικό σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο Έμπολα μεταδίδεται από τα σωματικά υγρά και πιστεύεται ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να μολύνει άλλους παρά μόνο αφού παρουσιάσει τα συμπτώματα της ασθένειας, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση αυτή, εξήγησε η Τερέζα Ταμ, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά.