Οργισμένη δήλωση Σουλτς προς την Κυβέρνηση Ερντογάν

Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία απομακρύνει όλο και περισσότερο τη χώρα από την Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που ο Ερντογάν πιέζει -έως και απειλεί- για το θέμα της βίζας.

Με αφορμή τη σύλληψη και προφυλάκιση των ηγετών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ο Μάρτιν Σουλτς “άστραψε και βρόντηξε” κάνοντας λόγο για «ανατριχιαστικό σήμα για τον πλουραλισμό και χτύπημα της Δημοκρατίας στη Τουρκία».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει πως οι ενέργειες της Τουρκικής Κυβέρνησης εγείρουν ερωτήματα για τη βάση πάνω στην οποία υπάρχει μία «βιώσιμη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα, αλλά και για τις ίδιες τις «ευρωπαϊκές βλέψεις» της Τουρκίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη και μέλος της τελωνειακής ένωσης.

«Οι τουρκικές Αρχές δεν σπρώχνουν απλώς την Τουρκία μακριά από τη Δημοκρατία, αλλά γυρνάνε τις πλάτες τους στις αξίες, τις αρχές, τις νόρμες και τους κανόνες που υποστηρίζουν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», τόνισε ο Σουλτς.

Από την πλευρά της Γαλλίας, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συλλήψεις Κούρδων βουλευτών στην Τουρκία αποτελούν πηγή «σοβαρής ανησυχίας» για τη Γαλλία.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι η Γαλλία καλεί την Τουρκία να σεβαστεί «το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» περιλαμβανομένης της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου.