Υλικές ζημιές από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην κεντρική Ιταλία - Ξεπέρασαν τους 60 οι μετασεισμοί

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν το βράδυ της Τετάρτης την κεντρική Ιταλία με διαφορά περίπου δύο ωρών μεταξύ τους. Η πρώτη δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:10 τοπική ώρα και η δεύτερη έπειτα από δύο ώρες μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με το κέντρο ηφαιστειολογίας της Ιταλίας το επίκεντρο του πρώτου σεισμού ήταν στην περιοχή Ματσεράτα κοντά στην πόλη Βίσσο σε απόσταση 170 χιλιομέτρων από τη Ρώμη. Το εστιακό βάθος ήταν περίπου δέκα χιλιόμετρα, ενώ παρόμοιο ήταν το βάθος και του δεύτερου σεισμού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας ηλικιωμένος άνδρας έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς ενώ δέκα άτομα έχουν τραυματισθεί ελαφρά. Τους δύο σεισμούς διαδέχτηκαν περίπου 60 μετασεισμοί ενώ το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την πρώτη σεισμική δόνηση με σκοπό να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους ή άλλους εξωτερικούς χώρους πιθανόν να αποδείχτηκε σωτήριο για τη ζωή τους.

Σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας Μάρκε, όπου υπάγεται η Αρκουάτα Ντελ Τρόπο διεκόπη η ηλεκτροδότηση. Στην πόλη Ουσίτα καταγράφηκαν αρκετές ζημιές ενώ περιορισμένες καταστροφές σημειώθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.

Το ιταλικό ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας έκανε γνωστό ότι οι δονήσεις συνδέονται με εκείνη της 24ης Αυγούστου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν τριακόσιους ανθρώπους. Σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε δεκαοκτώ πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας για να γίνουν προσεκτικές αυτοψίες με εκτίμηση των ζημιών.