Ιράκ: Καμικάζι αυτοκτονίας σκότωσε 38 άτομα κοντά στη Βαγδάτη

Λίγες μέρες πριν το τέλος της φετινής χρονιάς το Ιράκ ξύπνησε άλλη μια μέρα μετρώντας θύματα. Καμικάζι αυτοκτονίας, ανατινάχθηκε, νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας, οδηγώντας στον θάνατο, 38 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, σε μια επαρχιακή πόλη, κοντά στη Βαγδάτη.

Η κωμόπολη αλ-Μανταάν, που απέχει, κοντά στα 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Ιράκ, επλήγη νωρίς τη Δευτέρα από καμικάζι αυτοκτονίας, ο οποίος στόχευσε πολίτες, που εκείνη την ώρα, βρίσκονταν εν αναμονή των μηνιαίων πληρωμών τους, τραυματίζοντας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες 56 άτομα και σκοτώνοντας 38.
Η πλειοψηφία των θυμάτων, καθώς και μάρτυρες του συμβάντος, ανήκουν στο «Συμβούλιο Επαγρύπνησης», το οποίο φαίνεται πως ήταν και ο πρωταρχικός στόχος του δράστη. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από Άραβες Σουνίτες, που εναντιώθηκαν στη δράση της αλ-Κάιντα στα τέλη του 2006, σε μια κίνηση υποκινούμενη από τις ΗΠΑ, κάτι που οδήγησε και στη μείωση της βίας στην περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά, από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του ο ISIL, τα μέλη του «Συμβουλίου Επαγρύπνησης» αποτελούν στόχους των τζιχαντιστών, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας, η ταυτότητα του δράστη, όπως φυσικά και το αν έχει κάποια σχέση με τους φανατικούς Σουνίτες του Ισλαμικού κράτους, δεν έχει επιβεβαιωθεί, μέχρι στιγμής.

Πηγή: http://www.protothema.gr/