Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Έντονη κριτική στη Ρωσία για τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία που έχουν ισοπεδώσει νοσοκομεία και έχουν στοχοποιήσει καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας, αναμένεται να ασκήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο μετά τις άκαρπες συνομιλίες που είχαν οι ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο στη Λωζάνη και το Λονδίνο. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα να καταδικάσει τις καταστροφικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και να δρομολογήσουν περισσότερες κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στην προσπάθειά της να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, η ΕΕ έχει εντείνει τις προσπάθειές της να υποστηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τον βομβαρδισμό του ανατολικού Χαλεπιού, όπου έχουν εγκλωβιστεί 275.000 άτομα. Βρίσκεται όμως εσωτερικά σε ασυμφωνία για την στρατηγική έναντι της Ρωσίας, του μεγαλύτερου προμηθευτή ενέργειάς της.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, προτού αναχωρήσει για τη συνάντηση της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αρκετά μέτρα που προτείνουμε, που αφορούν περαιτέρω κυρώσεις στο συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του, μέτρα που θα φέρουν όσους ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου». Οι ΗΠΑ εξετάζουν την προέκταση των κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Το σχέδιο μιας διπλωματικής ανακοίνωσης που θα παρουσιαστεί σήμερα για διαβούλευση αναφέρει ότι οι υπουργοί της Ε.Ε. θα καταδικάσουν την «καταστροφική κλιμάκωση» της επιχείρησης της συριακής κυβέρνησης για να καταλάβει την ανατολική ζώνη του Χαλεπιού, όπου 8.000 επαναστάτες αντιστέκονται σε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν.

Επίσης θα αναφέρουν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των νοσοκομείων και των αμάχων «μπορούν να εκληφθούν ως εγκλήματα πολέμου», και θα καλέσουν «τη Συρία και τους συμμάχους της» να εμφανιστούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με σχέδιο κειμένου που είδε το πρακτορείο Reuters και το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση ακόμα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ε.Ε. θα ζητήσει επίσης και την κατάπαυση του πυρός με αποστολή επιτήρησης, ως μια ανανεωμένη προσπάθεια για ειρηνευτικές συνομιλίες που θα συμπεριλαμβάνουν την επικεφαλής των εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και άμεση πρόσβαση σε χρηματοδότηση της Ε.Ε. Ωστόσο, η Βρετανία και η Γαλλία, με την υποστήριξη της Γερμανίας, θέλουν να προχωρήσουν πιό πέρα, προωθώντας οικονομικές κυρώσεις για περίπου 20 Σύρους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι κατευθύνουν τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων.

Οι τρεις χώρες θέλουν να προστεθούν τα άτομα αυτά στον κατάλογο των περίπου 200 Σύρων για τους οποίους η Ε.Ε. έχει επιβάλει κυρώσεις. Μεταξύ των κυρώσεων περιλαμβάνονται εμπάργκο πετρελαίου και οπλισμού και η απαγόρευση συναλλαγών τους με την κεντρική τράπεζα της Συρίας. Το Παρίσι και το Λονδίνο ενδέχεται να προτρέψουν άλλους ηγέτες της Ε.Ε. να εξετάσουν την Πέμπτη το ενδεχόμενο ταξιδιωτικής απαγόρευσης και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για 12 Ρώσους οι οποίοι είναι αναμεμιγμένοι στον πόλεμο στη Συρία.

Το θέμα αυτό ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται στη σημερινή ημερήσια διάταξη και μπορεί να αποβεί υπερβολικό για τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας μεταξύ μελών της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία. Οι χώρες αυτές ανησυχούν μήπως προκαλέσουν την οργή του Κρεμλίνου με τις συζητήσεις περί κυρώσεων, και ενδεχομένως απομακρύνουν το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών. Διπλωμάτης της Ε.Ε. επεσήμανε ότι «μερικές κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές με την κριτική εναντίον της Ρωσίας» και πρόσθεσε ότι «γνωρίζουν ωστόσο από την άλλη ότι η Ε.Ε. κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι αδρανεί για το θέμα». Πάντως οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Προτεινόμενα για εσάς