Κάνσας: Τρεις άνδρες κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε βάρος Σομαλών

Τρεις άνδρες συνελήφθησαν χθες στο Κάνσας με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση με στόχο ένα κτήριο όπου ζουν δεκάδες μουσουλμάνοι μετανάστες από τη Σομαλία.

Οι τρεις άνδρες, ο 49χρονος Κέρτις Άλεν, ο επίσης 49 ετών Γκάβιν Ράιτ και ο 47χρονος Πάτρικ Γιουτζίν Στάιν, κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη χρήση ενός όπλου μαζικής καταστροφής στο Γκάρντεν Σίτι του Κάνσας, ανέφερε ο Τομ Μπιλ, υπηρεσιακός ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Περιφέρειας του Κάνσας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουίτσιτα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι κατηγορούμενοι είναι μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Οι ομοσπονδιακές, οι πολιτειακές και οι τοπικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με την υπόθεση επί οκτώ μήνες, καθώς οι ύποπτοι έκαναν κατόπτευση των πιθανών στόχων τους, συγκέντρωναν οπλισμό και εκρηκτικές ύλες και συνέτασσαν ένα μανιφέστο που θα δημοσιευόταν μετά την επίθεση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Το Γκάρντεν Σίτι είναι μια πόλη περίπου 27.000 κατοίκων στο νοτιοδυτικό Κάνσας. Η έρευνα σε βάρος των τριών ανδρών διεξαγόταν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για τρομοκρατία η οποία επικεντρώθηκε σε παραστρατιωτικές οργανώσεις του νοτιοδυτικού Κάνσας, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI). Βάσει του εγγράφου, τα μέλη των οργανώσεων αυτών τρέφουν αντικυβερνητικές, αντιμουσουλμανικές και αντιμεταναστευτικές πεποιθήσεις.

Το FBI αξιοποίησε έναν πληροφοριοδότη που συμμετείχε σε συγκεντρώσεις μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, της Δύναμης Ασφάλειας του Κάνσας, για να συγκεντρώσει στοιχεία. Οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν μέλη μιας μικρότερης οργάνωσης, που αυτοαποκαλείται οι Σταυροφόροι.

Αφού εξέτασαν στόχους όπως εκκλησίες που βοηθούσαν Σομαλούς μετανάστες ή δημόσιους λειτουργούς, οι ύποπτοι κατέληξαν στο κτήριο στο Γκάρντεν Σίτι. Σχεδίαζαν να τοποθετήσουν οχήματα παγιδευμένα με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών στις τέσσερις γωνίες της πολυκατοικίας, διαμερίσματα της οποίας χρησιμοποιείται ως τζαμί. Οι ύποπτοι πιστεύεται ότι σχεδίαζαν να εξαπολύσουν την επίθεση μια ημέρα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι τρεις κατηγορούμενοι δεν έχουν ακόμη συνήγορο και θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστή για να τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες τη Δευτέρα. Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.