Τούρκοι διπλωμάτες ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία

Πολιτικό άσυλο στη Γερμανία ζήτησαν τουλάχιστον τρεις Τούρκοι διπλωμάτες, ανάμεσά τους κι ένας στρατιωτικός επιτετραμμένος.

Την παραπάνω είδηση μεταδίδουν η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με αυτές, γι΄αυτή την εξέλιξη ενημερώθηκαν μέλη της Μπούντεσταγκ από εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας.

Το γεγονός αυτό αναμένεται ότι να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Άγκυρας – Βερολίνου, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας όταν το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

Σύμφωνα με τη Ζιντόιτσε, ο αριθμός των διπλωματών που ζήτησαν άσυλο ενδέχεται να έχει αυξηθεί. Κυβερνητικές πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταναστών και Προσφύγων (BAMF) δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι το αίτημά τους.

Για τους διπλωμάτες αυτούς υπάρχουν υποψίες ότι είναι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην συμμάχου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος τον κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματο, όμως ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση.

Η τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.