Σάντος: Δέχομαι το Νόμπελ στο όνομα των εκατομμυρίων θυμάτων του εμφυλίου

Φανερά συγκινημένος παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, αφιερώνοντας το βραβείο “σε όλους τους Κολομβιανούς και ιδίως στα εκατομμύρια των θυμάτων” του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη χώρα του επί μισό αιώνα.

Ο Σάντος τιμήθηκε για τις συνεχείς προσπάθειές του για επίτευξη ειρήνης στην Κολομβία. Στις 26 Σεπτεμβρίου μάλιστα υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία όμως απορρίφθηκε την περασμένη Κυριακή σε δημοψήφισμα.

Κατά τα 50 και πλέον χρόνια του πολέμου στην Κολομβία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι, 45.000 παραμένουν αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και περίπου 45.000 είναι οι αγνοούμενοι.

Εκφράζοντας τις “άπειρες ευχαριστίες” του, ο κ. Σάντος, μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο στη Μπογοτά, δήλωσε: “Δέχομαι το βραβείο όχι για μένα αλλά εξ ονόματος όλων των Κολομβιανών και ιδίως των εκατομμυρίων θυμάτων του πολέμου”.

“Κολομβιανοί, αυτό το βραβείο είναι δικό σας. Είναι για τα θύματα και, για να μην υπάρξουν άλλα θύματα, ούτε ένας νεκρός, πρέπει να συμφιλιωθούμε και να ενωθούμε για να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία και να αρχίσουμε να οικοδομούμε μια σταθερή και βιώσιμη ειρήνη”, πρόσθεσε.

Τproedroskolombias1ο βραβείο “είναι ένας φόρος τιμής σε όλους εκείνους που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να φτάσουμε σε αυτήν την πολυαναμενόμενη ειρήνη, στους διαπραγματευτές και των δύο πλευρών καθώς και σε όλους τους ανθρώπους και τους θεσμούς που μας στήριξαν σε αυτήν τη διαδικασία”, υπογράμμισε. “Δέχομαι αυτήν την αναγνώριση με μεγάλη ταπεινότητα, ως εντολή για να συνεχίσω να εργάζομαι ακατάπαυστα για την ειρήνη όλων των Κολομβιανών”. “Θα αφιερώσω σε αυτόν τον σκοπό όλες τις προσπάθειές μου, για το υπόλοιπο του βίου μου. Θεού θέλοντος, η ειρήνη είναι κοντά. Η ειρήνη είναι δυνατή”, συνέχισε, καταχειροκροτούμενος από τους δημοσιογράφους.

“Αυτή είναι η ώρα της ειρήνης. Όλοι μαζί ως έθνος θα καταφέρουμε να την οικοδομήσουμε. Σας καλώ όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, το νου και την καρδιά μας σε αυτό το μεγάλο εθνικό σχέδιο ώστε έτσι να κερδίσουμε το σημαντικότερο βραβείο: την ειρήνη στην Κολομβία”, κατέληξε.

Τα συγχαρητήριά του στον Σάντος εξέφρασε και ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε, παρ’ ότι ο ίδιος είχε τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του “Όχι” στην ειρηνευτική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο Σάντος με τους αντάρτες των FARC.

“Συγχαίρω τον πρόεδρο Σάντος για το Νόμπελ και ελπίζω ότι θα καταφέρει να αλλάξει τις συμφωνίες που ζημιώνουν τη δημοκρατία”, δήλωσε ο Ουρίμπε.