Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία

Η κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας).

Τη σύγκληση και συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν κατεπειγόντως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Οι εικόνες που έρχονται από το Χαλέπι σοκάρουν! Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη που βάλλεται και πάλι από τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις. Σε εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου φαίνεται το νοσοκομείο που έχει γεμίσει με τραυματισμένους ανθρώπους, γεμάτους αίματα, που κείτονται στο πάτωμα.

Σύμφωνα με τους αντάρτες, η περιοχή δέχτηκε τουλάχιστον τέσσερις επιδρομές. Οι επιθέσεις είναι οι σφοδρότερες που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πόλη όπου βρίσκονται παγιδευμένοι πάνω από 250.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν δήλωσε «συγκλονισμένος» εξαιτίας της «τρομακτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης».

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι Υπουργοί Εξωτερικών πολλών ευρωπαϊκών κρατών έκριναν σε μια κοινή ανακοίνωσή τους ότι το να τεθεί ξανά σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Συρία εξαρτάται από τη Ρωσία. Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, συνιστούν μια κατάφωρη «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισαν χθες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα δεινά που υφίστανται αδιακρίτως αθώοι πολίτες (…) αποτελούν μια απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισαν σε μια ανακοίνωση της ΕΕ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

Καταδίκασαν τα πυρά του πυροβολικού και τις ρίψεις εμπρηστικών βομβών στο Χαλέπι, καθώς και την «εσκεμμένη επίθεση» εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια την περασμένη εβδομάδα και την «εσκεμμένη διακοπή της υδροδότησης για την πλειονότητα των αμάχων που βρίσκονται ακόμη μέσα στην πόλη».

Προτεινόμενα για εσάς