Την αποβολή της Ουγγαρίας από τη ΕΕ, ζητεί ο Ζαν Άσελμπορν

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να παραβιάζονται κατά συρροή οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όποιος κατασκευάζει φράκτες κατά των προσφύγων ή παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης όπως η Ουγγαρία, θα πρέπει προσωρινά ή δια παντός να αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποβολή είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν η συνοχή και οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε.», δήλωσε o Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν σε συνέντευξή του στην Die Welt.

Λίγες μόνο μέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ζαν Άσελμπορν δήλωσε ανοικτά ότι μια τέτοια «ανάρμοστη συμπεριφορά», όπως αυτή της Ουγγαρίας, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θα βοηθούσε, εάν άλλαζαν με τέτοιο τρόπο οι κανόνες της, ώστε για την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της Ε.Ε. να μην απαιτείται πλέον ομοφωνία» των χωρών μελών.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχαιότερος Υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλόγισε στον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν ότι διέπραξε μεγάλα σφάλματα στο χειρισμό το προσφυγικού. Στην Ουγγαρία «συμπεριφέρονται σε ανθρώπους οι οποίοι δραπετεύουν από τον πόλεμο χειρότερα από ότι σε άγρια ζώα», τόνισε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.

Ο κ. Άσελμπορν επέκρινε δριμύτατα τον φράχτη στα ουγγρικά σύνορα: «Ο φράκτης , τον οποίο κατασκευάζει η Ουγγαρία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, επιμηκύνεται ολοένα και περισσότερο, γίνεται πιο ψηλός και πιο επικίνδυνος. Η Ουγγαρία δεν απέχει πολύ από το να διατάξει πυρ κατά των προσφύγων. Κάθε πρόσφυγας ο οποίος θέλει να περάσει το φράχτη πρέπει να υπολογίζει με τα χειρότερα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου τόνισε πως η Ουγγαρία «δεν θα είχε σήμερα καμιά πιθανότητα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και κατέληξε λέγοντας ότι «τύποι σαν τον Όρμπαν μας έχουν φέρει σε τέτοια κατάσταση, ώστε η Ε.Ε. να τολμά να υπερασπίζεται στο εξωτερικό αξίες, τις οποίες δεν είναι σε θέση να τις εφαρμόσει στο εσωτερικό της».