Παγκόσμια καταδίκη για την «πιο ισχυρή» πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας
Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη αντέδρασαν οργισμένα στην πραγματοποίηση της πέμπτης και μεγαλύτερης πυρηνικής δοκιμής στην ιστορία της Βόρειας Κορέας, την Παρασκευή.
Η Νότια Κορέα κατηγόρησε ευθέως τον ηγέτη του Βορρά, Κιμ Γιονγκ Ουν, για «μανιακού τύπου απρονοησία».
Η Κίνα δήλωσε την «έντονη αντίθεσή» της στη δοκιμή, ενώ η Ιαπωνία «διαμαρτυρήθηκε σθεναρά», με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν για «σοβαρές συνέπειες» τις οποίες θα αντιμετωπίσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, μεταξύ αυτών και «νέες κυρώσεις». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εντός της ημέρας σε κλειστή σύνοδο για το ζήτημα.
Τέτοιες πυρηνικές δοκιμές έχουν απαγορευθεί από τον ΟΗΕ στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ωστόσο πρόκειται για τη δεύτερη στην οποία προχωρεί το τελευταίο εντός του 2016. Η ρητορική του κ. Κιμ έχει γίνει το τελευταίο διάστημα όλο και πιο επιθετική, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.
Το απομονωμένο εθνικιστικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ, που παλαιότερα αναφερόταν στον μαρξισμό – λενινισμό και πλέον έχει ως καθοδηγητική ιδεολογία εκείνη της «Αυτάρκειας» (Juche) έχει αντιμετωπίσει πέντε σειρές κυρώσεων από το 2006 για το ζήτημα των πυρηνικών του όπλων.
Οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων για το θέμα με τη Βόρεια Κορέα έχουν αποτύχει.
Σε δήλωσή της για τη δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε υπόγεια, η βορειοκορεατική κυβέρνηση εξέφρασε την οργή της «για τη σειρά απειλών και κυρώσεων, εμπνευσμένων από την εχθρική δύναμη των ΗΠΑ», που αρνούνται «το δικαίωμα ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους στην άμυνα».
Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εθνικής επετείου της Ημέρας του Έθνους, στην οποία γιορτάζεται η εγκαθίδρυση του καθεστώτος των Κιμ και συχνά χρησιμοποιείται για την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από την Πιονγιάνγκ.
Στόχος της δοκιμής ήταν η προσπάθεια μείωσης του μεγέθους των πυρηνικών κεφαλών, ώστε αυτές να μπορούν να εφαρμοστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Η Βόρεια Κορέα έχει εξοργιστεί από το σχέδιο ΗΠA και Νότιας Κορέας να εγκαταστήσουν στον Νότο αντιπυραυλική ασπίδα και την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών γυμνασίων.
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Η Κίνα, μόνος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, καταδίκασε τη δοκιμή και δήλωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί διά της διπλωματικής οδού στους Βορειοκορεάτες, ενώ τους κάλεσε να μην προχωρήσουν σε άλλες κινήσεις που θα πυροδοτούσαν την ένταση.
Οι ΗΠΑ, διά στόματος του προέδρου τους, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισαν ότι θα εργαστούν από κοινού με Νότια Κορέα και Ιαπωνία για την πλήρη εφαρμογή των ήδη υπαρχουσών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ και πιθανόν την επιβολή νέων. Η Ιαπωνία έκανε λόγο για «έθνος που δρα ως ο εγκληματίας στη γειτονιάς» στην Άπω Ανατολή. Η Νότια Κορέα έκανε λόγο για «πρόκληση που θα επιταχύνει την πορεία του καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Ουν προς την αυτοκαταστροφή».
Η Ρωσία, σε έντονο ύφος, ανέφερε ότι επιμένει «η βορειοκορεατική πλευρά να σταματήσει τις επικίνδυνες παρεκτροπές και να εφαρμόσει άνευ όρων όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η Γαλλία έκανε λόγο για πρόκληση, η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) καταδίκασε την ενέργεια ως λυπηρή και ανησυχητική, «σε πλήρη έλλειψη σεβασμού στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας». Η είδηση ανακοινώθηκε στη βορειοκορεατική κρατική τηλεόραση, ενώ η δόνηση που προκλήθηκε από τη δοκιμή άγγιξε τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή του Πουνγκιέ-ρι.