Τούρκος ΥΠΕΞ: Ο λαός μάς πιέζει να σταματήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Την απογοήτευση των Τούρκων εξαιτίας της συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα μετέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κάνοντας λόγο για “δύο μέτρα και δύο σταθμά”.

Μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο λαός του ασκεί “τεράστια πίεση” στην Κυβέρνηση προκειμένου να μπει ένα τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Δεχόμαστε τεράστια πίεση να σταματήσουμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας σε ένα περιφερειακό φόρουμ για την ασφάλεια στο Μπλεντ της Σλοβενίας, ο Τούρκος Υπουργός κατηγόρησε την ΕΕ ότι απευθύνει επικρίσεις στους γείτονες, αλλά δεν δέχεται να επικρίνεται κι αυτή με τη σειρά της. Οι Τούρκοι απογοητεύθηκαν από το γεγονός ότι δεν έγιναν επισκέψεις ούτε δηλώσεις υποστήριξης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε.

Στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πως είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ, προσθέτοντας πως απομένουν να ρυθμιστούν μόνο ήσσονος σημασίας θέματα.

Ο Καλίν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV πως πιστεύει ότι τα εναπομείναντα ζητήματα θα επιλυθούν σύντομα. Η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag έγραψε την Κυριακή πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, αντί για μέχρι τον Οκτώβριο, την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου.