Η Τουρκία θέλει να '"σπάσει τον πάγο" με την Αίγυπτο και τη Συρία

Την πρόθεση της χώρας του για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αίγυπτο και τη Συρία, εξέφρασε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα στηρίζει την αντιπολίτευση των δύο χωρών.

Όπως είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ομιλία του, “εξομαλύναμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Τώρα, αν θέλει ο Θεός, η Τουρκία έλαβε μια σοβαρή πρωτοβουλία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Συρία».

Ο Γιλντιρίμ έχει κάνει λόγο και στο παρελθόν για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου, οι οποίες “πάγωσαν” μετά από την ανατροπή του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, το καλοκαίρι του 2013. Ο Μόρσι ήταν στενός σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όσο για τη Συρία, η Άγκυρα θεωρεί ότι η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες θα λάβει τέλος μόνο όταν αποχωρήσει από την εξουσία ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι. Ωστόσο τον περασμένο μήνα ο Γιλντιρίμ άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του αλλάζει οπτική και ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να παραμείνει “προσωρινά” στη θέση του.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Μάιο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιδιώκει να ανανεώσει την τουρκική πολιτική των “μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες”. Τον Ιούνιο επαναπροσέγγισε τη Ρωσία –σύμμαχο του Άσαντ– και το Ισραήλ.