Απεβίωσε ο πρώην Υπ. Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ

Σε ηλικία 80 ετών απεβίωσε χθες ο Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. Η υγεία του Μπεν Ελιέζερ ήταν σε άσχημη κατάσταση για αρκετά χρόνια. Αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή το 2014. Πέρυσι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτη και φοροδιαφυγή, καθώς οι αρχές υποστηρίζουν ότι είχε δωροδοκηθεί από επιχειρηματίες ενώ ήταν μέλος της κυβέρνησης. Η δίκη του, η οποία διεξαγόταν ερήμην του πρώην υπουργού εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Άλλοτε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο Μπεν Ελιέζερ ήταν ο υπουργός Άμυνας του τότε πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν (2001-2002), όταν ξέσπασε μια παλαιστινιακή Ιντιφάντα.

Ο Μπεν Ελιέζερ, που είχε γεννηθεί στο Ιράκ, θεωρείτο γενικά ο Ισραηλινός πολιτικός που είχε την πιο στενή σχέση από κάθε άλλον με τον Χόσνι Μουμπάρακ – ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 – και αποτελούσε έναν από τους βασικούς συνδέσμους του Ισραήλ με τον αυταρχικό Αιγύπτιο ηγέτη. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το 1979.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισήμανε ότι ο Μπεν Ελιέζερ «υπηρέτησε τη χώρα του για δεκαετίες, ως μαχόμενος στρατιώτης, διοικητής, δημόσιος λειτουργός και υπουργός».