Ιταλία: Σπαραγμός στις κηδείες των θύματων- Συγκινεί η συγγνώμη του πυροσβέστη στην 9χρονη Τζούλια

Σε γυμναστήριο του Άσκολι Πιτσένο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρζιο Ματαρέλα και του Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, τελέστηκαν οι κηδείες 34 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό της περασμένης Τετάρτης, που ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά στην Κεντρική Ιταλία.

ιταλια κηδειες θυματων 8

ιταλια κηδειες θυματων 7

ιταλία κηδείες θυμάτων 2

Οι νεκροί από τα 6,2 Ρίχτερ ανέρχονται σε 290 ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι τραυματίες φτάνουν τους 387. Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας 40 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2.500 ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι.

ιταλια κηδειες θυματων 5

ιταλία κηδείες θυμάτων

ιταλία κηδείες θυμάτων 4

ιταλία κηδείες θυμάτων. 1jpg

Σωστικά συνεργεία και εθελοντές, συνολικά πάνω από 5.000 άνθρωποι, συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια παρά τις συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις που δυσκολεύουν την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές έπειτα από την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, εγκρίνοντας την Παρασκευή μια πρώτη χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ για επείγουσα βοήθεια. Η σημερινή μέρα είναι ημέρα εθνικού πένθους για την Ιταλία, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

ιταλια κηδειες θυματων 3

ιταλία κηδείες θυμάτων 6

Οι καρδιές ράγισαν με το γράμμα που άφησε ένας από τους διασώστες στο λευκό φέρετρο της 9χρονης Τζούλια που έγινε «ασπίδα» με το κορμί της για να σωθεί η μόλις 4 ετών αδερφή της Τζιόρτζια.

«Γειά σου μικρή. Συγγνώμη που φτάσαμε αργά. Δυστυχώς είχες ήδη σταματήσει να αναπνέεις αλλά θέλω να ξέρεις από εκεί ψηλά που βρίσκεσαι ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να σε βγάλουμε από εκεί. Όταν επιστρέψω στο σπίτι μου στην Λ’ Άκουιλα θα ξέρω ότι υπάρχει εκεί ψηλά ένας άγγελος που με παρακολουθεί από τον ουρανό και ότι τη νύχτα θα λάμπεις σαν αστέρι» έγραψε ο Άντριου.

«Γειά σου Τζούλια, ακόμα κι αν δεν με γνώρισες ποτέ. Σε αγαπώ» καταλήγει το συγκλονιστικό σημείωμα.

andrea-gramma-italy

Την Παρασκευή η μητέρα της Τζούλια που τραυματίστηκε από το σεισμό επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο σε φορείο για να αποχαιρετήσει την κόρη της που με την αυτοθυσία της έγινε ένα από τα πρόσωπα σύμβολα της τραγωδίας που βιώνει τα τελευταία 24ωρα η Ιταλία.