Στροφή προς τη Ρωσία επιδιώκει η Τερέζα Μέι

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας εγκαινιάζει η Τερέζα Μέι, η οποία είχε αργά το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν δυσαρέσκεια και λύπη για το πάγωμα των διμερών σχέσεων μετά την δολοφονία του ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006 και την κρίση στην Ουκρανία. Διπλωματικοί κύκλοι στη Μόσχα ισχυρίζονται ότι την πρωτοβουλία είχε η βρετανική πλευρά, γεγονός που δεν διαψεύδεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Μέι και Πούτιν, συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας και να εργαστούν για την σύσφιξη και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων. Διαφαίνεται πλέον καθαρά η αλλαγή στρατηγικής της νέας βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά τις συμμαχίες της. Πρόκειται για σαφή διαφοροποίηση από την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον αλλά και άλλοι Αντιευρωπαϊστές διατηρούν καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο και έχουν ουκ ολίγες φορές αναφερθεί στον θετικό ρόλο της Ρωσίας στη συριακή κρίση.

Επιβεβαίωση και από το περιβάλλον του Πούτιν

Εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας και καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και θα ανατεθεί σε κλιμάκια εμπειρογνωμόνων. Πρόσθεσε δε ότι η Βρετανία θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από την πρώτη αποστολή βοήθειας της Βρετανίας προς την δοκιμαζόμενη από την πείνα Ρωσία, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συνολικά 1.400 βρετανικά εμπορικά πλοία, συνοδευόμενα από πολεμικά σκάφη, μετέφεραν τρόφιμα και πολεμοφόδια στην Σοβιετική Ένωση καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Εκατόν ένα απ’ αυτά βυθίστηκαν από γερμανικά υποβρύχια. Οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του μήνα στο Αρχαγκέλσκ, στη Λευκή Θάλασσα της Αρκτικής.

Πηγή: DW