Ινδία: Η αγωνίστρια-σύμβολο έβαλε τέλος στην απεργία πείνας μετά από 16 χρόνια

Μια Ινδή αγωνίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Ιρόμ Σαρμίλα, έβαλε τέλος στην απεργία πείνας που έκανε εδώ και 16 χρόνια και η οποία θεωρείται η πιο μακροχρόνια στον κόσμο, δηλώνοντας πως αποφάσισε να συνεχίσει τη μάχη της κατεβαίνοντας στις τοπικές εκλογές.

Η Ιρόμ Σαρμίλα, την οποία επονομάζουν “σιδηρά κυρία του Μανιπούρ”, του κρατιδίου της στο βορειοανατολική Ινδία, εξαιτίας της στράτευσής της εναντίον των καταχρήσεων που διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, απελευθερώθηκε έναντι εγγύησης 10.000 ρουπιών (135 ευρώ) αφού δεσμεύθηκε γραπτώς ενώπιον δικαστηρίου ότι θα τερματίσει την απεργία πείνας της.

Η 44χρονη αγωνίστρια βρισκόταν υπό δικαστικό έλεγχο από την αρχή της απεργίας πείνας, την οποία ξεκίνησε το 2000 ζητώντας να τερματιστούν οι ειδικές εξουσίες που έχουν χορηγηθεί στις δυνάμεις ασφαλείας σ’ αυτή την περιοχή όπου διεξάγεται μια αυτονομιστική εξέγερση.

Ήταν περιορισμένη σ’ ένα δωμάτιο νοσοκομείου της κύριας πόλης του Μανιπούρ, της Ιμπχάλ, με την κατηγορία της απόπειρας αυτοκτονίας -που εξακολουθεί να τιμωρείται από τον νόμο στην Ινδία- και τρεφόταν δια της βίας πολλές φορές την ημέρα μέσω ρινικού σωλήνα.

Μπροστά στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό της από το δικαστήριο της Ιμπχάλ, παραδέχθηκε δακρυσμένη πως η μακροχρόνια απεργία πείνας δεν είχε αποτέλεσμα και έσπασε τη νηστεία της αφήνοντας να στάξει λίγο μέλι στο στόμα της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Φωτό: EPA/STR)