Νέα προειδοποίηση από το Βερολίνο: Η θανατική ποινή στην Τουρκία κλείνει την "πόρτα" της ΕΕ

Άλλη μία προειδοποίηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία έρχεται από το Βερολίνο, δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα εμποδίσει την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας των χιλιάδων εκκαθαρίσεων που έχει διατάξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ουσιαστικά «δεν υπάρχει καμία βάση» για συζητήσεις αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αντίληψης της Τουρκίας ότι η Γερμανία δεν έχει πάρει σοβαρά την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, αλλά και της ανησυχίας του Βερολίνου για τις μαζικές συλλήψεις και απολύσεις στις «εκκαθαρίσεις» που ακολούθησαν.

Ωστόσο ο Γερμανός Υπουργός προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να σταματήσουν πρόωρα οι συζητήσεις με την Άγκυρα: «Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να εξαλειφθούν όλοι οι μοχλοί πίεσης των Ευρωπαίων, για τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.