Ερντογάν προς τους Τούρκους: Συγχωρήστε με που δεν αποκάλυψα νωρίτερα το πρόσωπο του Γκιουλέν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απολογήθηκε προς τον τουρκικό λαό, επειδή δεν αποκάλυψε νωρίτερα το αληθινό πρόσωπο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Λυπάμαι που δεν κατάφερα να αποκαλύψω πριν από καιρό το αληθινό πρόσωπο αυτής της προδοτικής οργάνωσης. Οφείλουμε να είμαστε υπόλογοι τόσο στον Θεό μας όσο και στον λαό μας ώστε να μας συγχωρήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης θρησκευτικών ηγετών στην Άγκυρα, ο Τούρκος ηγέτης αναφερόμενος στον νούμερο ένα εχθρό του και την οργάνωσή του FETO, τόνισε: «Εγώ προσωπικά βοήθησα αυτή τη δομή παρά τις διαφορές απόψεων για πολλά θέματα, με τη σκέψη ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή».

Συνεχίζοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «ανεχθήκαμε (τους υποστηρικτές του Γκιουλέν) γιατί έλεγαν “Αλλάχ”» και δήλωσε πως «από τώρα, ο καιρός των αμφιβολιών παρήλθε και η εποχή της μάχης άρχισε».

Τέλος, ο Ερντογάν είπε: «Από τώρα, όποιος τείνει ευήκοον ους στο παραλήρημα αυτού του τσαρλατάνου», αυτού «του τρομοκράτη ηγέτη στην Πενσιλβάνια, πρέπει να είναι έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες. Η μεγαλύτερη συμμορία κλεφτών στην Ιστορία έθεσε υπό ομηρία το παρελθόν και το μέλλον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει εκείνους που είναι υπεύθυνοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνει σύμφωνα με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόρμπγερν Γιάγκαλντ, δήλωσε επίσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα ότι δεν είχε γίνει πολύ κατανοητή στην Ευρώπη η έκταση στην οποία ένα μυστικό δίκτυο είχε διεισδύσει στον τουρκικό στρατό και στη δικαιοσύνη.

Ο Γιάγκλαντ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όταν ένα μέρος του στρατού έβγαλε στον δρόμο άρματα μάχης, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη στην προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση.