Εφ' όπλου λόγχη η Γαλλία εναντίον του ISIS: "Θα συνθλίψουμε τον εχθρό και θα κερδίσουμε"

«Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης αρμόδιας για θέματα τρομοκρατίας να απελευθερώσει τον έναν από τους δράστες του σφαγιασμού ιερέα στη Νορμανδία και να τον θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό φορώντας του ηλεκτρονικό βραχιολάκι, είναι μια «αποτυχία, πρέπει να το παραδεχτούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde το πρωί της Παρασκευής υπογράμμισε ακόμη ότι «αυτό πρέπει να ωθήσει τους εισαγγελείς να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ προωθημένες μεθόδους απόκρυψης των τζιχαντιστών».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση των Παρισίων δεν θα είναι αυτή που θα δημιουργήσει ένα γαλλικό Γκουαντάναμο».

Κράτος Δικαίου πάνω απ’όλα

«Υπάρχει μία αδιαπέραστη γραμμή: το κράτος δικαίου» πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, απαντώντας στις εντονότατες πιέσεις τις γαλλικής αντιπολίτευσης που ζητά τη λήψη σκληρότερων μέτρων.

«Αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και θα ζήσουμε κι άλλες  επιθέσεις. Αλλά εμείς θα κερδίσουμε. Επειδή η Γαλλία έχει μια στρατηγική για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», επεσήμανε ο Γάλλος πρωθυπουργός και πρόσθεσε : «Πρέπει, πρώτα, όμως να συνθλίψουμε αυτόν τον εχθρό στο εξωτερικό».

«Οι όροι του σχηματισμού και η κατανομή των δυνάμεων προστασίας επί του γαλλικού εδάφους θα καθοριστούν ύστερα από συμφωνία με όλους τους [εμπλεκόμενους] παράγοντες» συνέχισε ο Βαλς. «Ένα συμβούλιο για την άμυνα» θα συζητήσει για αυτή τη μελλοντική Εθνοφρουρά στις αρχές Αυγούστου και αναμένεται να ορίσει επακριβώς τη δύναμή της.

Στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων, αξίζει να σημειωθούν οι χτεσινές δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ περί εθνοφρουράς. Συγκεκριμένα, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει εθνοφρουρά στη Γαλλία ώστε να συνδράμει τις δυνάμεις της τάξης στη μάχη κατά των τρομοκρατών.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε πως η Εθνοφρουρά θα οικοδομηθεί από τις υπάρχουσες επιχειρησιακές εφεδρείες» διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Επίθεση στον Σαρκοζί

Ο Βαλς απάντησε και στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και νυν ηγέτη της γαλλικής Δεξιάς, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για αδράνεια.

«Ο Νικολά Σαρκοζί έχει χάσει την υπομονή του», τόνισε ο Βαλς και πρόσθεσε: «Δεν τίθεται θέμα να περιορίσουμε απλά τους υπόπτους  σε στρατόπεδα. Ότι ενισχύει την αποτελεσματικότητά μας αξίζει να διατηρηθεί, αλλά υπάρχει μία απαραβίαστη γραμμή: το κράτος δικαίου. Ως εκ τούτου, ο περιορισμός των ατόμων σε κέντρα με βάση την υποψία και μόνο είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτη».

Τέλος στη χρηματοδότηση

Ο κ. Βαλς κατέληξε λέγοντας πως η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης θα είναι το έργο μιας γενιάς και πρέπει να υπάρξουν προγράμματα πρόληψης και προγράμματα αντι-ριζοσπαστικοποίησης. “Απαιτείται μια επανεξέταση της σχέσης της Γαλλίας με το Ισλάμ”, τόνισε και επεσήμανε ότι “η κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση της χρηματοδότησης των τεμενών από το εξωτερικό για ένα χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί”.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση Ολάντ έκλεισε την πόρτα σε προτάσεις περί αλλαγής νομοθεσίας, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. «Το να περιορίσουμε τις ελευθερίες μας και να μετακινηθούμε από τους συνταγματικούς μας κανόνες δεν θα ήταν πιο αποτελεσματικό και θα αδυνάτιζε αναμφίβολα την συνοχή του έθνους μας», είχε εκτιμήσει ο Γάλλος πρόεδρος.

Σαρκοζί: “Απέναντι στη βαρβαρότητα η Αριστερά έχει παγώσει”

Ο Νικολά Σαρκοζί, πριν από λίγες ημέρες είχε καλέσει την κυβέρνηση να υιοθετήσει, χωρίς καθυστέρηση, τις προτάσεις του κόμματός του. Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Le Monde, με τίτλο «Απέναντι στη βαρβαρότητα η Αριστερά έχει παγώσει», ο Σαρκοζί δηλώνει: «Πρέπει να χυθεί άπλετο φως στη διαδρομή των τρομοκρατών, στα μέσα παρακολούθησης και στις εκτιμήσεις για την επικινδυνότητα αυτών των ατόμων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα: πώς άτομα που είχαν φάκελο επικινδυνότητας, ειδικά ο ένας που είχε δικαστεί γιατί ήθελε να πάει στη Συρία, αφέθηκαν ελεύθεροι για να κάνουν μια τέτοια επίθεση;».

Λεπέν: “Η Κυβέρνηση δε δρα”

Η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν άσκησε την πιο σκληρή κριτική. Κατηγόρησε Δεξιά και Αριστερά για τα προβλήματα της χώρας και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν δρα. «Οι Γάλλοι περιμένουν και μιλάω εξ ονόματός τους: πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα που επιβάλλονται και θα θέσει τέλος σε δεκαετίες τύφλωσης και χαλαρότητας που οδήγησαν τη Γαλλία εδώ που βρίσκεται σήμερα;» είπε η Λεπέν.