Μανουέλ Βαλς: Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι ήταν αποτυχία πρέπει να το παραδεχτούμε

«Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης αρμόδιας για θέματα τρομοκρατίας να απελευθερώσει τον έναν από τους δράστες του σφαγιασμού ιερέα στη Νορμανδία και να τον θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό φορώντας του ηλεκτρονικό βραχιολάκι, είναι μια «αποτυχία, πρέπει να το παραδεχτούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Συγκεκριμένα, παραχώρησε συνέντευξή στην εφημερίδα Le Monde το πρωί της Παρασκευής και υπογράμμισε ακόμη «αυτό πρέπει να ωθήσει τους εισαγγελείς να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ προωθημένες μεθόδους απόκρυψης των τζιχαντιστών».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση των Παρισίων δεν θα είναι αυτή που θα δημιουργήσει ένα γαλλικό Γκουαντάναμο».

«Υπάρχει μία αδιαπέραστη γραμμή: το κράτος δικαίου» πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, απαντώντας στις εντονότατες πιέσεις τις γαλλικής αντιπολίτευσης που ζητά τη λήψη σκληρότερων μέτρων.

«Αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και θα ζήσουμε κι άλλες  επιθέσεις. Αλλά εμείς θα κερδίσουμε. Επειδή η Γαλλία έχει μια στρατηγική για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», επεσήμανε ο Γάλλος πρωθυπουργός και πρόσθεσε : ««Πρέπει, πρώτα, όμως να συνθλίψουμε αυτόν τον εχθρό στο εξωτερικό».

Ο Βαλς απάντησε και στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και νυν ηγέτη της γαλλικής Δεξιάς, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για αδράνεια.

«Ο Νικολά Σαρκοζί έχει χάσει την υπομονή του», τόνισε ο Βαλς και πρόσθεσε: «Δεν τίθεται θέμα να περιορίσουμε απλά τους υπόπτους  σε στρατόπεδα. Ότι ενισχύει την αποτελεσματικότητά μας αξίζει να διατηρηθεί, αλλά υπάρχει μία απαραβίαστη γραμμή: το κράτος δικαίου. Ως εκ τούτου, ο περιορισμός των ατόμων σε κέντρα με βάση την υποψία και μόνο είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτη».

Ο Βαλς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «απαιτείται μια επανεξέταση της σχέση με το Ισλάμ της Γαλλίας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση  εξετάζει την απαγόρευση της χρηματοδότησης των τεμενών από το εξωτερικό για ένα χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί.»

Προτεινόμενα για εσάς