Ποιος είναι ο «Πρώτος Κύριος» της Βρετανίας;

Για την Τερέζα Μέι που θα διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της χώρας έχουν γραφτεί πολλά, τόσο για τη ζωή και την εξέλιξή της όσο και για την προσωπικότητά της. Όμως, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν και στο σύζυγο της νέας “σιδηράς κυρίας” της Βρετανίας, όπως ήδη πολλοί την αποκαλούν, Φίλιπ Μέι.

Ποιος είναι λοιπόν ο νέος “Πρώτος Κύριος”, ο δεύτερος στην ιστορία της χώρας που λαμβάνει αυτό τον τίτλο, μετά τον Ντένις Θάτσερ;

2

Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε μία ντίσκο, όταν ακόμα ήταν φοιτητές στην Οξφόρδη, χάρη στην Μπεναζίρ Μπούτο, που σπούδαζε μαζί τους και χρόνια μετά έγινε πρωθυπουργός του Πακιστάν. Ο Φίλιπ ήταν δύο χρόνια νεότερός της, αλλά τους ένωσε η αγάπη τους για το κρίκετ.

mays

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1980 παντρεύτηκαν και έκτοτε είναι αχώριστοι.

Σε αντίθεση με τη σύζυγό του, ο Φίλιπ Μέι δεν ακολούθησε τον δρόμο της πολιτικής. Άφησε το πανεπιστήμιο για να ξεκινήσει μία επιτυχημένη πορεία στο City. Έγινε διαχειριστής κεφαλαίων στη De Zoete & Bevan και Prudential και αργότερα στην Deutsche Asset Management UK, ενώ από το 2005 εργάζεται ως διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων στην Group Capital.

Το ζευγάρι ζει στο Sonning-on-Thames, μία κοινότητα στο Μπέρκσαϊρ, όπου η Μέι εκλέγεται βουλευτής. Στην ίδια περιοχή ζουν ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ Αλαμουντίν, αλλά και ο κιθαρίστας των Led Zeppelin Τζίμι Πέιτζ.

Η παρουσία του Φίλιπ Μέι στο πλευρό της συζύγου του είναι διαρκής. Η ίδια στο παρελθόν έχει μιλήσει ανοιχτά για τη στήριξη που της έδωσε όταν στα 25 της χρόνια έχασε τους γονείς της, αρχικά τον πατέρα της από τροχαίο, και έναν χρόνο αργότερα τη μητέρα της από σκλήρυνση κατά πλάκας. «Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν ένας πραγματικός βράχος για εμένα», δήλωσε η Μέι για τον άντρα της.

protos-kurios-may

Για τους φίλους τους, πάντως, ο Φίλιπ Μέι είναι ένα «συνηθισμένος», έξυπνος άντρας που γνωρίζει τη σύζυγό του καλύτερα από τον καθένα.

3

«Ο Φίλιπ είναι πραγματικά αξιαγάπητος», δήλωσε ένας φίλος τους στον Guardian. «Είναι ένας συνηθισμένος, καλός τύπος που είναι εξίσου έξυπνος με εκείνη. Ακόμα αγαπούν απόλυτα ο ένας τον άλλο και έχουν μία υπέροχη φιλία. Είναι καλός για εκείνη γιατί έχει επίγνωση ότι είναι η υπουργός Εσωτερικών, αλλά παραμένει η Τερέζα για εκείνον. Δεν είναι από εκείνα τα ζευγάρια που ο ένας είναι το μεγάλο όνομα και ο άλλος το ευχαριστιέται (εξ αντανακλάσεως δόξα). Αυτό δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό του… Όταν είναι μαζί, μοιάζουν νεότεροι».