Καταπέλτης για τον Μπλερ το πόρισμα για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ

Καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ είναι έκθεση της επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν τη Βρετανία να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ. Ο πρόεδρος της επιτροπής Τζον Σίλκοτ δήλωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, χωρίς να έχει αναζητήσει προηγουμένως μία ύστατη λύση» και πρόσθεσε ότι «φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε».

Στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήταν «απολύτως ακατάλληλα». «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήταν απολύτως ακατάλληλοι», συμπληρώνεται.

Η απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 είχε μία νομική βάση «που απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική» και η υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού προς την επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης ήταν υπερβολική, έκρινε η επιτροπή.

Τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για τα υποτιθέμενα Όπλα Μαζικής Καταστροφής στο Ιράκ, τα οποία ο Τόνι Μπλερ χρησιμοποίησε για να νομιμοποιήσει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην αμερικανική εισβολή, που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν ήταν προβληματικά, ελλιπή, αλλά δεν αμφισβητήθηκαν.

Τον Μάρτιο 2003, δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσέιν και το χάος που ακολούθησε στο Ιράκ και στην περιοχή έπρεπε επίσης να έχει προβλεφθεί, δήλωσε πρόσθεσε ο Σίλκοτ. Η παρουσίαση από τον Μπλερ το 2002 στο κοινοβούλιο της απειλής που συνιστούσε η υποτιθέμενη κατοχή Όπλων Μαζικής Καταστροφής έγινε με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα».

Ημέρες μόλις πριν από την εισβολή, ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης ζήτησε από τον Τόνι Μπλερ να επιβεβαιώσει ότι υπήρξαν παραβιάσεις της απόφασης του Ηνωμένων Εθνών που να δικαιολογούν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Ο κ. Μπλερ απάντησε ότι υπήρξαν παραβιάσεις, αλλά όπως δήλωσε σήμερα ο σερ Τζον Σίλκοτ, «η ακριβής βάση επί της οποίας ο κ. Μπλερ έλαβε την απόφαση δεν είναι σαφής».

Ο Τόνι Μπλερ άλλαξε στη διαδρομή την επιχειρηματολογία του. Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκε από τα «τεράστια αποθέματα» παράνομων όπλων που διαθέτει το Ιράκ και έκανε λόγο για «πρόθεση του Σαντάμ Χουσέιν να τα αποκτήσει» και πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής ότι «δεν ήταν αυτή η εξήγηση που είχε δώσει πριν από τον πόλεμο».

«Μαζί σου, οτιδήποτε», είχε γράψει στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο Βρετανός Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον κ. Σίλκοτ.