Χωρίς τον Μπόρις Τζόνσον η κούρσα διαδοχής του Κάμερον

Έκλεισαν οι υποψηφιότητες για τη θέση του Ντέβιντ Κάμερον στην αρχηγία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές το όνομα του Μπόρις Τζόνσον. Ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου σε ομιλία του λίγη ώρα πριν κλείσουν οι υποψηφιότητες, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι είναι ικανός για την προεδρία ή την απαραίτητη ενότητα.

Η δήλωση του Τζόνσον ήρθε λίγη ώρα αφότου κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο στενός του συνεργάτης, κατά την καμπάνια υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκοβ.

μαικλ γκοβ

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητα του Γκοβ ήταν έκπληξη, λόγω της σχέσης του με τον Τζόνσον, στον οποίο εξαπέλυσε επίθεση. Προηγουμένως είχε καταθέσει την υποψηφιότητά της για την θέση του Κάμερον η Υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι. Η κ. Μέι, αποκαλούμενη «νέα Θάτσερ» είναι εκείνη που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες για την κατάκτηση της θέσης.

τερεζα μει

Υποψηφιότητες έχουν καταθέσει και οι Υπουργοί Ενέργειας, Αμύνης και Εργασίας, Andrea Leadsom, Liam Fox και Stephen Crabb, αντίστοιχα. Ο τελευταίος ήταν υποστηρικτής της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.

στεφεν γκροβ

Η κούρσα διαδοχής του Κάμερον ξεκίνησε ουσιαστικά από την περασμένη Παρασκευή, ημέρα ανακοινώσεως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οπότε και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος και της κυβέρνησης. Ο αντικαταστάτης του θα οριστεί μετά από συνέδριο των Συντηρητικών και θα ανακοινωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. θα γίνει με την ενεργοποίηση του άρθρου 50, η οποία θα γίνει από τον νέο Πρωθυπουργό της χώρας, όπως συμφωνήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.