Το σχέδιο Σόιμπλε για την Ευρώπη μετά το Brexit: Αυστηρός δημοσιονομικός έλεγχος και λιτότητα

Σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη μετά το Brexit υπό τον τίτλο «Πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο», έχει ήδη καταρτίσει ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει το εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, στο οποίο αναφέρονται μεταρρυθμίσεις σε όλες τις οικονομικές δομές της Ε.Ε. με στόχο στενότερο έλεγχο των οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, οι μεταρρυθμιστικές του ιδέες, αν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να αλλάξουν το ρόλο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Θα επιδιωχθεί η πιστή τήρηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης ενώ προβλέπεται το δικαίωμα απόρριψης σχεδίων προϋπολογισμού των χωρών μελών της ευρωζώνης, εάν δεν ανταποκρίνονται στους στόχους του ελλείμματος προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

Επιπλέον θα μπορούσαν να υπάρξουν και κίνητρα για να προχωρήσουν τα κράτη μέλη σε μεταρρυθμίσεις. Η εφαρμογή των λεγομένων «συστάσεων για τις επιμέρους χώρες» θα μπορούσε, σύμφωνα με το σχέδιο Σόιμπλε, να συνδεθεί με τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

Προβλέπεται επίσης αλλαγή του ρόλου της Κομισιόν: Επειδή τελευταία ενεργεί πολιτικά, θα μπορούσαν να διαχωρισθούν τα καθήκοντά της ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από εκείνα της εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών μελών, την οποία θα αναλάβει μια ανεξάρτητη αρχή.

Αλλαγές προτείνονται και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία θα αποσπαστεί από την ΕΚΤ, ενώ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ο Σόιμπλε σχεδιάζει ένα ισχυρότερο ρόλο. Προβλέπεται επίσης και η σύνδεση της αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας με παροχή βοήθειας από τον ESΜ.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δεν θέλει όμως ακόμα να αναλάβει δημοσίως πρωτοβουλίες. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις για μια περαιτέρω ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης πιστεύει ότι πρέπει πρώτα να επικρατήσει νηνεμία. Αυτό τον καιρό ακούγονται φωνές από την Ιταλία και τη Γαλλία για ένα κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, κάτι το οποίο η Γερμανία το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, σημειώνει η Handelsblatt.

Σημειώνεται πως ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε την Τετάρτη,  μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ότι υπάρχει κίνδυνος η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο στην Ευρώπη. Επέμεινε επίσης  ότι η Βρετανία δεν έχει στη διάθεσή της απεριόριστο χρόνο για να αποφασίσει το πότε θα υποβάλει το αίτημά της για αποχώρηση, καθώς η μακροχρόνια αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit είναι πιθανότατα «δηλητήριο» για την οικονομία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)