"Εκδηλώνονται" οι δελφίνοι στους Τόρις: Ο... νέος Στίβεν Κραμπ και ο παλιός Μπόρις Τζονσον

Ακόμη δεν αποχώρησε ο Ντέιβιντ Κάμερον από την ηγεσία των Τόρις και ήδη εμφανίζονται οι πρώτοι διεκδικητές για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου και ηγέτης του κινήματος Brexit είναι βέβαιο πως θα βρίσκεται ανάμεσα στους διεκδικητές. Σύμφωνα με τους Times, ο Τζόνσον θα έχει έναν φαινομενικά απρόσμενο υποστηρικτή: τον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος ήταν θερμός υποστηρικτής του Bremain και γι’αυτό ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρεται από την κούρσα της διαδοχής.

Ωστόσο,  η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα, που ανακοινώθηκε την Τρίτη το πρωί μέσω e-mail, είναι αυτή του 43χρονου Υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, Στίβεν Κραμπ (κεντρική φωτό), ενός νέου πολιτικού το προφίλ του οποίου απέχει κατά πολύ από αυτό των περισσότερων στελεχών των Συντηρητικών: ακριβά πανεπιστήμια και άνετος τρόπος ζωής. Ο γοητευτικός – κατά πολλούς – κ. Κραμπ μεγάλωσε στις εργατικές κατοικίες της Ουαλίας με τη μητέρα του, σε μια οικογένεια που βασιζόταν εξολοκλήρου στα επιδόματα πρόνοιας που λάμβανε από το κράτος και, όντας αυτοδημιούργητος, κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής το 2005. Τον Μάρτιο του 2016, του ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο Εργασίας και Συντάξεων, ενώ προηγουμένως είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού της Ουαλίας.

Εκτός από το φαβορί Μπόρις Τζόνσον, ο Κραμπ θα βρει απέναντι του – όπως όλα δείχνουν – την Υπουργό Εσωτερικών Τερέσα Μέι, ενώ πιθανοί υποψήφιοι, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει ως τώρα, είναι οι: Λίαμ Φοξ, πρώην Υπουργός Άμυνας, Αντρέα Λίντσομ, Υπουργός Ενέργειας, ενώ νωρίτερα την Τρίτη ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα και ο Υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ.

Και ακόμη δεν είδαμε τίποτα…