Ντ. Τουσκ: Το Λονδίνο να ενεργοποιήσει την διαδικασία εξόδου

Άτυπη σύνοδο θα πραγματοποιήσουν οι ηγέτες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι σεβόμαστε τη βρετανική απόφαση αλλά παράλληλα σεβόμαστε και τις Συνθήκες και κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει την διαδικασία εξόδου λέγοντας με νόημα ότι «αυτή είναι η νομική διαδικασία».

«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Η Ευρώπη είναι έτοιμη αν και δεν είναι το σενάριο που επιθυμούσαμε. Χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση», ξεκαθάρισε ο κ. Τουσκ ενώ μιλώντας σε προσωπικό τόνο ανέφερε ότι τη μέρα του δημοψηφίσματος αισθάνθηκε σαν να έφυγε ένας φίλος από το σπίτι αλλά και πόσο σημαντικό είναι το σπίτι.

Επιπλέον αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία τόνισε ότι αυτό συνέβη και πρέπει να συνεχίσουμε την ατζέντα μας και πρόσθεσε ότι σήμερα θα συζητήσουμε για το προσφυγικό αλλά και τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι αύριο οι 27 θα συζητήσουν σε άτυπη συνεδρίαση τα επόμενα βήματα για την Ευρώπη και το μέλλον της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17:00 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις 17:45 ξεκινούν οι Εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίες αναμένεται  να ολοκληρωθούν στις 22:00 το βράδυ της Τρίτης. Το δεύτερο μέρος της συνόδου εργασιών των «27» θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη από τις 11:00 έως τις 13:00 το μεσημέρι.