Έκτακτη σύσκεψη των έξι ιδρυτικών χωρών της Ε.Ε.

Έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της Ε.Ε. θα διεξαχθεί σήμερα στο Βερολίνο, στον απόηχο της εξόδου της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή «οικογένεια».

Η σύσκεψη προγραμματίστηκε, με πρωτοβουλία του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Φρανκ – Γουόλτερ Στάινμαγερ ο οποίος δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί χρειάζεται να υπηρετούν τις προσδοκίες των κυβερνήσεων τους, αλλά και των ευρωπαϊκών λαών» και πρόσθεσε ότι «είναι σίγουρο, ότι σε στιγμές όπως αυτές, δεν πρέπει ούτε να παραδοθούμε στην υστερία και φυσικά, ούτε να παραλύσουμε».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πάρει την Ευρώπη». Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να κινηθούν γρήγορα» δήλωσε από την πλευρά της Γαλλίας, ο Ζαν – Μαρκ Ερό, εν όψει της εξαμερούς συνάντησης και επισήμανε ότι «τα 27 κράτη – μέλη πρέπει να δώσουν νέο νόημα και σκοπό στην Ε.Ε., αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της πλήρους επικράτησης του λαϊκισμού».