Κιάρα Απεντίνο: Η 31χρονη, επιτυχημένη επιχειρηματίας είναι η νέα Δήμαρχος του Τορίνο

Το Kίνημα Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο φαίνεται να είναι ο μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία, καθώς μετά την επικράτηση της Βιρτζίνια Ράτζι στη μάχη για τον Δήμο της Ρώμης, Δήμαρχος του Τορίνο αναδείχθηκε η Κιάρα Απεντίνο, που επίσης υποστηρίζεται από τον σχηματισμό.

Η 31χρονη επιχειρηματίας εκτιμάται ότι ευνοήθηκε από  τις επαγγελματικές της εμπειρίες τόσο στην διοίκηση της ομάδας της Γιουβέντους όσο και στην επιχείρηση του συζύγου της, αλλά και από τον ψύχραιμο και δυναμικό χαρακτήρα της που δεν ευνοεί έναν ακραίο λόγο σαν αυτόν που υιοθετεί συχνά ο Πέπε Γκρίλο.

Από την άλλη, σε δύσκολη θέση – με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών – φαίνεται να είναι ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καθώς ο “εκλεκτός του κόμματος Τζουζέπε Σάλα εκλέγεται Δήμαρχος με μικρή διαφορά στο Μιλάνο, ενώ στη Μπολόνια, παραδοσιακό προπύργιο των προοδευτικών, επανεκλέγεται ο απερχόμενος δήμαρχος του Δημοκρατικού Κόμματος Βιρτζίνιο Μέρολα.

Παρά τις προσπάθειες του Ρέντσι να αποσυνδέσει τις δημοτικές εκλογές από τις υπόλοιπες πολιτικές εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για ένα τοπικό και μόνον τεστ», οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα αποφύγει την δριμεία εσωκομματική κριτική κατά τη συνεδρίαση της ηγεσίας των Δημοκρατικών, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη νύχτα, το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρεται ήδη σε «μια ήττα χωρίς ελαφρυντικά» στη Ρώμη και το Τορίνο.

Όπως σημειώνουν γνωστοί πολιτικοί παρατηρητές, αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, φαίνεται ότι η τακτική του Ρέντσι να παρουσιάζεται ως «νέος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος είναι ικανός να κερδίζει, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη όλου του κομματικού μηχανισμού, κάθε πολιτική μάχη», έχει μάλλον σταματήσει να αποδίδει.

 

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες των δημοσκοπικών εταιριών, σημειώνεται, υπάρχει η διαδεδομένη εντύπωση μεταξύ των ιταλών ψηφοφόρων ότι τα Πέντε Αστέρια θα είναι η επόμενη πολιτική δύναμη η οποία θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Η Κιάρα Απεντίνο. Φωτογραφία: Facebook /@chiaraappendinosindaca

Φωτογραφία: Facebook /@chiaraappendinosindaca

Φωτογραφία: Facebook /@chiaraappendinosindaca