Σοκ στη Βρετανία: Ακροδεξιός, υπέρμαχος του Brexit ο δολοφόνος της Τζο Κοξ (upd + video + φωτό)

Την παγκόσμια κοινή γνώμη έχει συγκλονίσει η είδηση πως η Βρετανίδα βουλευτής των Εργατικών, Τζο Κοξ, βρήκε τραγικό θάνατο μετά απο την αιματηρή επίθεση που δέχθηκε ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στο Μπίρστολ, κοντά στο Λιντς

 

Την βουλευτή, υπέρμαχο της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., μαχαίρωσε και πυροβόλησε ένας άνδρας, φωνάζοντας “Πρώτα η Βρετανία”.

Πρόκειται για τον 52χρονο Τόμας (Τόμι) Μερ, ο οποίος συνελήφθη λίγη ώρα μετά από την επίθεση.
Ο δράστης αφού τραυμάτισε βαρύτατα την άτυχη Κοξ, έφυγε από το σημείο «ήρεμος και ατάραχος», σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

Το “ακροδεξιό” προφίλ του δράστη

Τη στιγμή που η Βρετανία αλλά κι ολόκληρος ο κόσμος είναι συγκλονισμένος, με το τραγικό χαμό της Βρετανίδας, στοιχεία που αφορούν στο δράστη δημοσιοποιούνται από μέσα ενημέρωσης. Πιο χαρακτηριστικά, ο άνδρας που δολοφόνησε χθες τη Βρετανή βουλευτή Τζο Κοξ, είναι μέλος ακροδεξιών οργανώσεων και υποστηρικτής του Brexit.

Μετά και τις μαρτυρίες που έλεγαν πως ο δράστης την ώρα της επίθεσης φώναξε «Πρώτα η Βρετανία», ήταν λογικό η δολοφονία της 42χρονης ανερχόμενης πολιτικού να συνδεθεί με τη μάχη για το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα γίνει στη Μεγάλη Βρετανία την ερχόμενη Πέμπτη. Αναπόφευκτη ήταν και η σύνδεση του δολοφόνου με την καμπάνια υπέρ του Brexit, τη στιγμή, μάλιστα, που η δολοφονηθείσα βουλευτής είχε πάρει σαφή θέση υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ. Μια μέρα πριν τη δολοφονία, μάλιστα, μαζί με τον άνδρα της και τα παιδιά της είχε λάβει μέρος στη ναυμαχία του Τάμεση ανεμίζοντας μια σημαία με το «in».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι  εκπρόσωπος του κινήματος έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τον δράστη του τραγικού περιστατικού, τονίζοντας πως ο 52χρονος Μερ δεν είχε καμία σχέση με το “Britain First”.

Δημοσιεύματα πάντως στο βρετανικό τύπο, αναφέρονται στο ακροδεξιό προφίλ του δράστη.  Ο Independent αναφέρει ότι ο Μερ, ο δολοφόνος,  ήταν για πολλά χρόνια μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο που επί πολλά έτη πραγματοποιούσε εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνδέεται με το απαρτχάιντ. Πρόκειται για την οργάνωση  Springbok Club.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο δολοφόνος της Κοξ ήταν μέλος της οργάνωσης εδώ και μια 10ετία.

βρετ

Επιπλέον, σύμφωνα με μια αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, τγ Southern Poverty Law Center,ο Μερ είναι ένας «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κατά την ίδια οργάνωση, ο δολοφόνος της Κοξ έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό».

«Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει στον ιστότοπό της η ΜΚΟ.

Η οργάνωση διευκρίνισε πως ο Μέιρ δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας οργάνωσης που καλεί να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς, αλλά και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι.

Σήμερα, έρχονται στην επιφάνεια νέες σοκαριστικές πληροφορίες από τους Times του Λονδίνου, που κάνουν λόγο για απειλητικά μηνύματα που δεχόταν το θύμα, Τζο Κοξ, επί τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Κοξ είχε ενημερώσει την αστυνομία για τις απειλές που δεχόταν με τις αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των μέτρων ασφαλείας για την ίδια, χωρίς, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα να προχωρήσουν τελικά σε κάποια ενέργεια. Πηγή που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει ότι η ίδια η 41χρονη βουλευτής αρχικά δεν λάμβανε υπόψη της σοβαρά τα μηνύματα μέχρι που ο αριθμός τους αυξήθηκε.

Ωστόσο το δημοσίευμα δεν υποστηρίζει ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα μηνύματα αυτά και την δολοφονική επίθεση του 52χρονου Τόμι Μερ, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent φέρεται να ήταν μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης που τασσόταν υπέρ του Brexit.

Το χρονικό του συμβάντος

Το περιστατικό συνέβη στην βιβλιοθήκη Μπίρστολ, κοντά στην πόλη Λιντς στην κομητεία του Γιορκσάιρ και αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι όλη η περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

 boyleythskoxΗ βουλευτής μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε κοντινό νοσοκομείο. 

Μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ένοπλος την ώρα της επίθεσης φώναζε «Πρώτα η Βρετανία» και με δεδομένο ότι η βουλευτής είναι υπέρμαχος της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., τα κίνητρα αποδίδονται σε πολιτικό μίσος.

Την επίθεση επιβεβαίωσε νωρίτερα και εκπρόσωπος της αστυνομίας του Γιορκσάιρ, ο οποίος ανέφερε: «Γνωρίζουμε για το περιστατικό, το οποίο εξετάζουμε».

Επισημαίνεται πως προληπτικά εκκενώθηκαν σχολεία στην περιοχή που σημειώθηκε η επίθεση.

Οι μαρτυρίες

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι ένας ακόμη άνδρας μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο, λίγο πριν τις 13.30 (τοπική ώρα).

Ένας ακόμη αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο δίκτυο Sky News δήλωσε: «Είναι ακόμα ζωντανή. Υποθέτω ότι είναι ακόμα ζωντανή. Πιστεύουμε ότι είναι εν ζωή, αλλά η κατάστασή της έχει χαρακτηριστεί σοβαρή. Έμοιαζε σαν να ανέπνεε».

Άλλος μάρτυρας δήλωσε στο Press Association: «Υπήρχε ένας άνδρας με άσπρο τζόκει ο οποίος ξαφνικά έβγαλε ένα όπλο από την τσάντα του. Ακολούθησε πάλη ανάμεσα στην βουλευτή και στον άνδρα με το λευκό καπέλο και το όπλο του εκπυρσοκρότησε 2 φορές. Η βουλευτής σωριάστηκε μέσα στα αίματα ανάμεσα σε δυο αυτοκίνητα. Ο ένοπλος πισωπάτησε και πυροβόλησε άλλες δυο φορές κοιτάζοντας προς το μέρος της».

Ο 17χρονος Σαμ Γουάτσον μιλώντας στο ITV Calendar περιέγραψε τις στιγμές χάους που επικράτησαν ενώ εκείνος έκανε ποδήλατο στην περιοχή: «Ακούγονταν κραυγές από παντού. Δεν ήξερα τι συνέβαινε. Υπήρχε μία γυναίκα πεσμένη στο δρόμο και ένας άνδρας με ένα μαύρο καπέλο περπατούσε. Δεν ήθελα να πλησιάσω. Οι γυναίκες από την καφετέρια έτρεξαν έξω κρατώντας πετσέτες για να βοηθήσουν. Ήταν πολύ τρομακτικό».

Μάρτυρες υποστηρίζουν επίσης ότι στο επεισόδιο ενεπλάκησαν δύο άνδρες: αυτός που επιτέθηκε στην Κοξ και κάποιος που προσπάθησε να τον αφοπλίσει.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε επίσης ότι η βουλευτής προσπάθησε να αμυνθεί την ώρα που δεχόταν τις μαχαιριές.

Η Τζο Κοξ εξελέγη στις εκλογές του 2015 στην εκλογική περιφέρεια Μπάτλεϊ και Σπεν και έχει δύο παιδιά. Είναι από τα νεαρότερα και πλέον ανερχόμενα στελέχη των Εργατικών με έντονη δραστηριότητα για τους Σύρους πρόσφυγες.

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου με το άκουσμα της επίθεσης

Όλος ο πολιτικός κόσμος της Βρετανίας καταδίκασε την επίθεση εναντίον της Τζο Κοξ. Τόσο το στρατόπεδο του Brexit, όσο και του Remain διέκοψαν για σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία.

Την έντονη ανησυχία του για το αιματηρό επεισόδιο εξέφρασε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε ανάρτησή του στο Twitter: «Πολύ ανήσυχος για τις αναφορές ότι η Τζο Κοξ έχει τραυματιστεί. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας στην Τζον και την οικογένειά της».

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι είναι “σε κατάσταση σοκ” από την είδηση της επίθεσης σε βάρος της Κοξ.

Jeremy Corbyn's tweet

Ο επικεφαλής της καμπάνιας «Leave» και πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε επίσης ότι η καμπάνια υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση διακόπτεται προσωρινά, σύμφωνα με το Sky News.

Ανάρτηση στο Twitter, όμως, πραγματοποίησε και ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP και υπέρμαχου της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Νάιτζελ Φάρατζ. Στο μήνυμά του έγραψε: «Σοκαρισμένος στο άκουσμα της επίθεσης κατά της Τζο Κοξ. Εύχομαι να γίνει καλά».

Αντίστοιχου περιεχομένου και η ανάρτηση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: “Βαθιά σοκαρισμένος από τα νέα, για την τρομερή επίθεση κατά της βουλευτού Τζο Κοξ. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας στο σύζυγο και τα παιδιά τους».

Σε ανάρτησή στο twitter προχώρησε και ο έλληνας Πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε: “Σοκαριστική η απόπειρα δολοφονίας της βουλευτού του @UKLabour Jo Cox. Το μίσος και ο εθνικισμός είναι κοινοί εχθροί των λαών μας”.

Η ανάρτηση

ΤΣΙΠΡΑΣ

Σημειώνεται ότι ο σύζυγος της βουλευτού, Μπρένταν Κοξ, ανήρτησε μετά την επίθεση, στο λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφία της από την εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ της περασμένης Τετάρτης στον Τάμεση. Επίσης,  δημοσιοποίησε για κεντρική φωτογραφία του προφίλ του, μία εικόνα του με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους σε σκάφος που ακολουθούσε το πλοιάριο του μουσικού Μπομπ Γκέλντοφ στη «ναυμαχία» που σημειώθηκε στο Λονδίνο ανάμεσα στους υποστηρικτές του «Remain» και του «Brexit».

Η ανάρτηση:

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Βρετανία - βουλευτής - Jo Cox - τραυματισμός - επίθεση

 

To βίντεο με τα στιγμιότυπα μετά την επίθεση εδώ.