Τι κρύβεται πίσω από το αδιάφορο look της Κλίντον και της Μέρκελ

Το αδιάφορο και άθλιο για πολλούς  “look της Κλιντον” έχει προβληματίσει τους αναλυτές και μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι ακόμα και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σοφά σχεδιασμένης πολιτικής επικοινωνίας.

Στις ομιλίες της κάνει λόγο για μισθολογικές ανισότητες, για δημιουργία θέσεων εργασίας, για αναθεώρηση των συντάξεων. Αλλά το look της μιλάει για ένα κοστούμι-παντελόνι που διασχίζει τις προεδρίες χωρίς καμία αλλαγή, ένα μαλλί κομμωτηρίου το οποίο ποτέ δεν ξεφουσκώνει, ό,τι και να συμβεί. Το στιλ της Χίλαρι είναι αποκαρδιωτικό, αλλά όλοι λένε ότι το έχει «δουλέψει».

hillary-clinton-pantsuits-lead
Ο καθηγητής Pascal Monfort, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, αναφέρει ότι «μπορεί να είμαστε με τη Χίλαρι στο no fashion, αλλά είμαστε σίγουρα στο full control». Και επειδή η Χίλαρι Κλίντον πρέπει να φαίνεται, οφείλει να δείχνει αξιόπιστη. «Η ίδια μας αφηγείται τι είναι σημαντικό, όχι τα ρούχα της. Θέλει να προσελκύει με τα λόγια της, όχι με τα κοστούμια. Στα ρούχα της δεν υπάρχουν περιττά, δεν υπάρχει γιακάς, δεν υπάρχει ντεκολτέ, δεν υπάρχει φαντασία. Δεν χωράει ο σεξισμός, δεν υπάρχει χώρος για φλερτ». Μπορεί κάποιος να της προσάψει ότι μοιάζει με γιαγιά, αλλά κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι χάνει χρόνο ψάχνοντας στις μπουτίκ.

ddp-hilary-clinton-4
«Το κοστούμι-παντελόνι, συστηματικά σε έναν τόνο, και συστηματικά κομμένο με τον ίδιο τρόπο, έγινε η στολή της Χίλαρι Κλίντον. Μια στολή δίνει την αίσθηση ενός ανθρώπου τακτικού, αυστηρού, ενός ανθρώπου που δεν διασπάται. Ένα look που επαναλαμβάνεται το χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που θέλουν να περάσουν κάποιο ισχυρό μήνυμα: “Έχω άλλα σοβαρά πράγματα να κάνω από το να ασχοληθώ με τα ρούχα μου το πρωί”», προσθέτει ο καθηγητής.

Η Χίλαρι Κλίντον, αποφασισμένη να καταλάβει τον Λευκό Οίκο πάση θυσία, διαθέτει έναν στρατό από στιλίστες και δείχνει αποφασισμένη να παίξει το παιχνίδι της αποτελεσματικότητας και της σοβαρότητας. Υπερβολική κοκεταρία ή υπερβολικά στολίδια θα την κατέβαζαν στο κάτω σκαλί, θα την έδειχναν επιπόλαια και αυτό δεν ταιριάζει με μια υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ.

hillary-clinton_cutie

«Θέλει να ξεχάσουν ότι ήταν Πρώτη Κυρία. Δεν βρίσκεται εδώ για να κάνει την πρέσβειρα της μόδας της χώρας της. Το παιχνίδι έγκειται στο να αποδείξει τη σοβαρότητά της και να αφήσει πίσω της μια προσωπική σφραγίδα. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί χρώματα στα ρούχα της, μερικές φορές ντεμοντέ. Γιατί, είτε σου αρέσει είτε όχι, τα χρώματα μένουν. Τη διακρίνουν από τους άνδρες συνεργάτες της. Σαν να χρησιμοποιεί στυλό για υπογράμμιση. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι είναι παρούσα», δηλώνει ο κοινωνιολόγος των μίντια Jamil Dakhlia, συγγραφέας του βιβλίου «Politique People».

Και επειδή η Χίλαρι Κλίντον πρέπει να φαίνεται, οφείλει να δείχνει αξιόπιστη. «Η ίδια μας αφηγείται τι είναι σημαντικό, όχι τα ρούχα της. Θέλει να προσελκύει με τα λόγια της, όχι με τα κοστούμια. Στα ρούχα της δεν υπάρχουν περιττά, δεν υπάρχει γιακάς, δεν υπάρχει ντεκολτέ, δεν υπάρχει φαντασία. Δεν χωράει ο σεξισμός, δεν υπάρχει χώρος για φλερτ».

Με το look της η Χίλαρι Κλίντον εκπροσωπεί τη «μέση» Αμερική, την Αμερική που εργάζεται, αυτή που δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί υπερβολικά με τα ρούχα και σέβεται τους κανόνες της ένδυσης. Βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο σε ένα είδος σεβασμού απέναντι στο κοινό της, δεν δίνει την αίσθηση ότι κινείται σε ένα παράλληλο σύμπαν, ότι ανήκει στην ελίτ.

German Chancellor Angela Merkel and U.S. Secretary of State Hillary Clinton (L) address the media prior to a meeting at the Chancellery in Berlin April 14, 2011. Clinton is in Berlin to attend the two-day NATO Foreign Ministers meetings. REUTERS/Saul Loeb/Pool (GERMANY - Tags: POLITICS)

Τα ρούχα της Χίλαρι μοιάζουν με αυτά που φοράει συνήθως η βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά έχουν περισσότερες ομοιότητες με την ένδυση της Άγκελα Μέρκελ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυο τους είναι οι ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο, σύμφωνα με την ταξινόμηση του Forbes. Για την Κλίντον και για τη Μέρκελ το λειτούργημα είναι πιο σημαντικό από τα φρου φρου ή από το προσωπικό γούστο. Φοράνε ένα κοστούμι ανδρικό-γυναικείο για τη σοβαρότητα και βάζουν χρώμα για να γίνονται αντιληπτές. Ούτε η μία ούτε η άλλη παίζουν με τη γυναικεία χάρη. Από αυτές απαιτούν να είναι άψογες και είναι.

clinton708_3