"Τρέλα" στο Λονδίνο για τα 90α γενέθλια της Ελισάβετ

Για άλλη μια χρονιά το Λονδίνο “φόρεσε” τα καλά του για τα 90 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ: οι δρόμοι είναι στολισμένοι με σημαίες, μπάντες βρίσκονται στους δρόμους ενώ οι Βρετανοί κυκλοφορούν ντυμένοι στα μπλε και στα κόκκινα και έχουν φτιάξει μέχρι και πορτραίτα της Ελισάβετ που κοσμούν εξωτερικούς τοίχους.

Σήμερα η βασιλική οικογένεια αλλά και Βρετανοί αξιωματούχοι έδωσαν το παρόν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου σε μια ειδική λειτουργία που έγινε προς τιμή της βασίλισσας.

Η βασίλισσα έφτασε στον ναό του Αγίου Παύλου μαζί με τον σύζυγό της Φίλιπππο, ο οποίος μάλιστα σήμερα κλείνει τα 95 του χρόνια, κάτι που δεν απασχολεί κανέναν βέβαια.

Ωστόσο οι παραπάνω εκδηλώσεις είναι  μια μικρή εικόνα από αυτό που θα γίνει αύριο, οπότε είναι και η επίσημη ημερομηνία του διήμερου εορτασμού. Η κορύφωση θα γίνει την Κυριακή με ένα τεράστιο “street party”  στο Mall όπου αναμένεται να παρευρεθούν 10.000 επισκέπτες.

Για όσους μπερδεύτηκαν…

Τα γενέθλια της Ελισάβετ είναι στις 21 Απριλίου ωστόσο αυτά γιορτάζονται σε δύο φάσεις: η πρώτη σε στενό ιδιωτικό κύκλο την ίδια ημέρα και η δεύτερη τον Ιούνιο. Ο διπλός εορτασμός δεν είναι κάποιο “καπρίτσιο” της βασίλισσας αλλά μια παλιά παράδοση που έχει τις ρίζες της στο 1748, όταν ήταν μονάρχης ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄.

Ο λόγος που υιοθετήθηκε ο διπλός εορτασμός είναι για να γίνονται οι εκδηλώσεις κάτω από καλές καιρικές συνθήκες.