Επιδρομή της αεροπορίας της Συρίας στο Ντέιρ Εζ-Ζορ με 15 νεκρούς

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις σφοδρές επιδρομές που εξαπέλυσαν σήμερα αεροσκάφη της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο την πόλη αλ Μπουλίλ, κοντά σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ανάμεσα στα θύματα είναι τέσσερις γυναίκες και ένα παιδί, σύμφωνα με την ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πολιτικών και στρατιωτικών πηγών στη Συρία.

Συριακά κυβερνητικά στρατεύματα διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον δυνάμεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή. Οι τζιχαντιστές ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και πολιορκούν από τον Μάρτιο περιοχές που συνεχίζουν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας.

Εξάλλου, η ίδια οργάνωση ανέφερε πως δυνάμεις προσκείμενες στο συριακό καθεστώς, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνεχίζουν σήμερα μια επιχείρηση που άρχισε χθες από τα νοτιοανατολικά με στόχο την ανακατάληψη της πόλης Τάμπκα, που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος, στην επαρχία Ράκα.

Η επιχείρηση αυτή καταγράφεται ενώ ακόμη δεν έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες από την έναρξη της επιχείρησης μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ στη Ράκα. Οι δυνάμεις αυτές κινούνται επίσης προς την Τάμπκα, αλλά από βορρά. Η Τάμπκα, η οποία έπεσε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους το 2014, απέχει περίπου 50 χλμ. από την πόλη Ράκα, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας που αποτελεί το σημαντικότερο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία.

Η πόλη αυτή βρίσκεται κοντά σε ένα φράγμα στον Ευφράτη, μια φυλακή που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, καθώς κι ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο. Από την Πέμπτη, όταν άρχισαν την επιχείρηση, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προέλασαν περίπου 20 χιλιόμετρα, σκότωνοντας 17 τζιχαντιστές ενώ υπέστησαν εννέα απώλειες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις της αραβοκουρδικής συμμαχίας βρίσκονταν νωρίτερα σήμερα 60 χλμ. βορειοανατολικά της Τάμπκα.