Την είσοδο 100.000 προσφύγων στην Τουρκία ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Να ανοίξει τα σύνορά της ζήτησαν από την Τουρκία οι Γιατροί του Κόσμου αλλά και να επιτρέψει την είσοδο σε περίπου 100.000 εκτοπισμένους Σύρους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη βόρεια Συρία από τις μάχες που μαίνονται καθώς και από την πρόσφατη προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι συγκρούσεις κοντά στα σύνορα της Τουρκίας στην επαρχία του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία εντάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν οι τζιχαντιστές του ΙΚ εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια στις αντάρτικες οργανώσεις, σε μια προέλαση τους προς την πόλη Αζάζ, σε μάχες που ΜΚΟ αναφέρουν ότι έχουν εξωθήσει εκατοντάδες αμάχους να τραπούν σε φυγή.

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν πως δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη βρει καταφύγιο κοντά στην τουρκική μεθόριο, έχοντας δραπετεύσει νωρίτερα αυτό το χρόνο από συγκρούσεις.

«Έπειτα από αμέτρητους εκτοπισμούς που προκάλεσαν στρατιωτικές επιχειρήσεις, δεν έχει απομείνει μέρος για αυτούς τους ανθρώπους για να καταφύγουν», υπογράμμισε με ανακοίνωση του ο Πάμπλο Μάρκο, υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) για την Μέση Ανατολή.
«Η κυβέρνηση της Τουρκίας και ο τουρκικός λαός κάνουν μια τεράστια προσπάθεια για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες», φιλοξενώντας ήδη περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους, σημείωσε ο Μάρκο.

«Όμως σήμερα, οι κάτοικοι της Αζάζ μπορούν να στηριχθούν μόνο σε αυτούς. Ζητούμε από την Τουρκία να δείξει την γενναιοδωρία της για ακόμη μια φορά και να ανοίξει τα σύνορα της σε όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Αζάζ», πρόσθεσε.

Η οργάνωση, που στηρίζει τη λειτουργία δεκάδων νοσοκομείων μέσα στην Συρία, αναγκάστηκε να εκκενώσει ένα νοσοκομείο στην περιοχή της Αζάζ, μεταφέροντας τους ασθενείς και το προσωπικό, καθώς οι συγκρούσεις πλησίαζαν το κτίριο.