Δημοσκόπηση-κόλαφος για Μέρκελ: Κάτω από το 50% ο «Μεγάλος Συνασπισμός»

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο που, για πρώτη φορά από τις εκλογές του 2013, πέφτουν κάτω από το συμβολικό όριο του 50%. Συγκεκριμένα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας Bild δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό 49%, ενώ το ξενοφοβικό AfD αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με ποσοστό 15%.

Στο ερώτημα τι θα ψηφίζατε αν την ερχόμενη Κυριακή διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, οι ερωτηθέντες απάντησαν: 30% χριστιανοδημοκράτες (CDU) και χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), 19% σοσιαλδημοκράτες, 15% Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), 13% Πράσινοι, 9,5% «Η Αριστερά» και 8% Φιλελεύθεροι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του δημοσκοπικού ινστιτούτου Insa Χέρμαν Μπίνκερτ ούτε η σύνοδος της ομάδας των G7 στην Ιαπωνία, ούτε οι πρόσφατες διαβουλεύσεις των κυβερνητικών στελεχών στο Μέζεμπουργκ δεν κατάφεραν να επιδράσουν θετικά την πρόθεση ψήφου υπέρ του μεγάλου συνασπισμού, όπως συνέβαινε, στο παρελθόν.