Η Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κάλεσε την Άγκυρα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, παρά τις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εμπλοκή στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

«Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και οι απειλές δεν αποτελούν το καλύτερο διπλωματικό εργαλείο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει. Αναφορικά με την Τουρκία, είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή θα έχει, και ήδη έχει, αποτελέσματα» δήλωσε στο περιθώριο των εργασιών της Ομάδας των 7 (G7) στην Ιαπωνία. Εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες εξαιτίας της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της εξαίρεσης των Τούρκων πολιτών από το καθεστώς της βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών μέχρι τις 30 Ιουνίου, καμία απόφαση, κανένας νόμος της συμφωνίας για την επαναπροώθηση (προσφύγων και μεταναστών) δεν θα προκύψει από το κοινοβούλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παγκόσμια Ανθρωπιστική σύνοδο της Κωνσταντινούπολης.

Η συμφωνία για την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν βρίσκεται στο κέντρο της ευρύτερης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας που έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση της προσφυγικής ροής προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, η κατάργηση του καθεστώτος της βίζες για τους Τούρκους πολίτες απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη στιγμή που ο Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου, τροποποίηση που αποτελεί έναν από τους 72 όρους που θέτουν οι Βρυξέλλες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπενθύμισε στην αρχή της εβδομάδας ότι η πλήρωση όλων των κριτηρίων είναι αναγκαία και κατά συνέπεια προεξόφλησε ότι αυτό δεν θα έχει γίνει πάντως μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Προτεινόμενα για εσάς