Τρομοκρατικό χτύπημα πίσω από την συντριβή του Airbus A-320 - Όλα δείχνουν έκρηξη βόμβας (upd)

Μετά από την Γαλλία και την Αίγυπτο, τώρα η Ρωσία αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υποστηρίζουν ότι το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Egyptair οφείλεται σε έκρηξη βόμβας.

Εν τω μεταξύ από την Αθήνα διευκρινίστηκε ότι τα ευρήματα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης δεν είναι συντρίμμια του μοιραίου Α – 320, όπως θεωρήθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές.

Τον εντοπισμό συντριμμιών του αεροσκάφους επιβεβαίωνε με ανακοίνωσή της και EgyptAir, επικαλούμενη επίσημη επιστολή από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου και εκφράζοντας «τη βαθύτατη λύπη της στις οικογένειες και τους φίλους των επιβατών της εν λόγω πτήσης».

Η δημοσιογράφος Κρίστιαν Αμανπούρ έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter: «ο αντιπρόεδρος της EgyptAir μου λέει: “Βρήκαμε τα συντρίμμια” από την πτήση MS804».

Λίγα λεπτά αργότερα η Αμανπούρ ανέφερε ότι ο Αντιπρόεδρος της EgyptAir Αχμέντ Αντέλ επιβεβαίωσε πως οι κυβερνήτες δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους.

ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η πιθανότερη αιτία για τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir είναι η έκρηξη βόμβας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να ενημερώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για την εξέλιξη της κατάστασης, δίνοντας οδηγίες σε αξιωματούχους της κυβέρνησής του να επικοινωνήσουν με τους εταίρους των ΗΠΑ και να προσφέρουν τη βοήθεια και τη στήριξη της Ουάσινγκτον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Έρικ Σουλτς.

Προς την ίδια κατεύθυνση αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους κινείται και η Ρωσία. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο τον διευθυντή της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) αναφέρει ότι ο ίδιος δήλωσε πως «Είναι εξαιρετικά ατυχές που σήμερα ένα ακόμη επεισόδιο συνέβη με αεροπλάνο της Egyptian Airlines. Φαίνεται πως αυτή είναι τρομοκρατική ενέργεια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 66 πολιτών από 12 χώρες».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός ειδικός αεροναυπηγικής Τζέραρντ Φέλντζερ, μιλώντας στους Times του Ισραήλ είπε ότι η πιθανότητα η συντριβή να προκλήθηκε από μηχανική βλάβη, είναι μικρή.

«Μία σημαντική τεχνική βλάβη -η έκρηξη ενός κινητήρα για παράδειγμα- μοιάζει απίθανη», δήλωσε ο ειδικός, επισημαίνοντας πως το αεροσκάφος ήταν σχετικά καινούριο, καθώς ξεκίνησε τις πτήσεις το 2003.

Συνεχίζοντας ο Φέλντζερ πρόσθεσε ότι τα Αirbus A320 έχουν πολύ καλά στατιστικά σε θέματα ασφαλείας, ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα απογειώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο ένα A320.

«Είναι ένα σύγχρονο αεροσκάφος, το δυστύχημα σημειώθηκε εν μέσω πτήσης σε εξαιρετικά σταθερές συνθήκες. Η ποιότητα της συντήρησης και η ποιότητα του αεροσκάφους δεν τίθενται προς αμφισβήτηση σε αυτή την περίπτωση», συμπλήρωσε.

Αυτή την ώρα πλωτά μέσα από την Αίγυπτο κατευθύνονται προς το σημείο της συντριβής, ενώ η χώρα ενημέρωσε την Ελλάδα ότι δεν χρειάζεται τη συνδρομή ελληνικών πλωτών μέσων για την περισυλλογή των αντικειμένων.

Από την πλευρά τους οι Γάλλοι πραγματοποιούν έρευνες στο προσωπικό του αεροδρομίου του Παρισιού καθώς υπενθυμίζεται ότι από εκεί ξεκίνησε η μοιραία πτήση.

Στο αεροσκάφος με προορισμό το Κάιρο, βρίσκονταν 66 επιβαίνοντες. Η λίστα με τα ονόματά τους ήρθε στο φως της δημοσιότητας ενώ η αιγυπτιακή εταιρεία αναφέρει ότι πρόκειται για 30 Αιγύπτιους, 15 Γάλλους, 1 Βρετανό, 1 Καναδό, 1 Βέλγο, 1 Πορτογάλο, 1 Αλγερινό, 1 Σουδανό, 1 πολίτη του Τσαντ, 2 Ιρακινούς, 1 Σαουδάραβα και 1 από το Κουβέιτ.

Η λίστα με τα ονόματα των επιβατών της μοιραίας πτήσης