Σικελία: Κύκλωμα κρατούσε ομήρους Σομαλούς μετανάστες και ζητούσε χρήματα

Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στην Ιταλία, όλα μέλη κυκλώματος διακινητών που κρατούσε Σομαλούς μετανάστες ομήρους έως ότου οι οικογένειες τους πληρώσουν λύτρα.

Τόσο οι συλληφθέντες όσο και άλλα 6 άτομα κρίθηκαν προφυλακιστέα από Δικαστήριο της Κατάνης στην ανατολική Σικελία ωστόσο αυτά δεν έχουν συλληφθεί ακόμη καθώς η αστυνομία θεωρεί ότι ζουν στο εξωτερικό.

Η ιταλική αστυνομία έκανε επιδρομές σε εννέα διαμερίσματα μέσα και γύρω από την πόλη, τα οποία χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης για να κρατούν τους Σομαλούς μετανάστες ζητώντας χρήματα για την απελευθέρωση τους. Στο πλαίσιο της έρευνας, που αποκαλείται «Somalia Express» απελευθερώθηκαν 37 Σομαλοί, μεταξύ των οποίων και τρία ανήλικα άτομα.

Οι οικογένειες χρησιμοποιούσαν προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες, ένα άτυπο σύστημα πληρωμών που αποκαλείται χαουάλα (hawala), που βασίζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις, για να πληρώνουν τους διακινητές προκειμένου να τους παραλάβουν από κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Σικελία και την γειτονική Καλαβρία, στο νότιο άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

Όπως ανέφερε η αστυνομία, τα χρήματα που καταβάλλονταν χρησιμοποιούνταν για την αγορά εισιτηρίων λεωφορείων και τρένων για να φθάσουν οι μετανάστες στον τελικό τους προορισμό, βορειότερα στην Ευρώπη ή εντός Ιταλίας, καθώς και για τη χορήγηση πλαστών εγγράφων που τους επέτρεπαν να κινούνται ελεύθερα.

«Αυτά τα οργανωμένα δίκτυα θα συνεχίσουν να μεγεθύνονται. Δεν είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κατάνης, Μαρτσέλο Κάρντονα, μετά τις συλλήψεις. Οι αρχές της Κατάνης εξάρθρωσαν παρόμοια οργάνωση το 2014 η οποία εστίαζε στην διακίνηση μεταναστών από την Ερυθραία.

Έως την 10η Μαΐου, 31.250 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία με βάρκες και πλοιάρια, αριθμός μειωμένος κατά 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του περασμένου έτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας. Φέτος περίπου 2.500 Σομαλοί έχουν φτάσει στην Ιταλία ενώ το 2015 συνολικά είχαν φτάσει 12.176.