Ακυρώθηκε η διαδικασία αποπομπής της Ρούσεφ

Ακύρωσε το ψήφισμα για αποπομπή της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Κάτω Βουλής στη Βραζιλία, Γουαλντίρ Μαρανιάο. Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο αν η απόφαση του προέδρου μπορεί να ανατραπεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, τη Γερουσία ή την ίδια την Κάτω Βουλή.

Ο κ. Μαρανιάου ανέφερε ότι υπήρξαν διαδικαστικά λάθη και παρατυπίες κατά τη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου, οπότε και τα μέλη της Κάτω Βουλής ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας για άσκηση δίωξης εις βάρος της κ. Ρούσεφ. Όπως τόνισε ο ίδιος, τα μέλη της Κάτω Βουλής δεν έπρεπε να ανακοινώσουν δημόσια τη θέση τους πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ο Πρόεδρος της Κάτω Βουλής υπογράμμισε ότι “η στάση των επικεφαλής των κομμάτων ήταν λάθος, αφού αρκετοί έδωσαν οδηγίες στους βουλευτές τους σχετικά με το πώς πρέπει να ψηφίσουν”.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία της 17ης Απριλίου, από τους 400 βουλευτές που ψήφισαν συνολικά, 297 τάχθηκαν υπέρ του να προχωρήσει στη Γερουσία η διαδικασία καθαίρεσης της κ. Ρούσεφ από την προεδρική θέση, ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν. Αιτία είναι η φερόμενη ως εμπλοκή της σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί τεχνητά μεγαλύτερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μέσω δανείων. Η ίδια αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα.

Η διαδικασία επρόκειτο να μεταφερθεί στη Γερουσία η οποία θα αποφάσιζε εάν η κ. Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί ή όχι. Εφόσον αυτό το σώμα έβγαζε αρνητική απόφαση, η κ. Ρούσεφ θα απομακρυνόταν αυτόματα από το αξίωμα, στο οποίο θα την διαδεχόταν ο αντιπρόεδρος, Μισέλ Τέμερ.

Η Ντίλμα Ρουσέφ αντιμετωπίζει την βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930, και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός της.

Η πολιτική κρίση η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Μισέλ Τέμερ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία εάν η κ. Ρουσέφ αποπεμφθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκφράστηκε η υπόθεση ότι ο Γουαλντίρ Μαρανιάου μπορεί να ενεργεί εκ μέρους του προκατόχου του, Εντουάρντο Κούνια. Ο Κούνια έχει τεθεί προσωρινά σε διαθεσιμότητα με την κατηγορία ότι παρεμπόδισε έρευνες γύρω από την εμπλοκή του στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ως επίκεντρο την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras. Η κ. Ρουσέφ έχει χαρακτηρίσει τον κ. Κούνια ως έναν από τους “ηγέτες του πραξικοπήματος” εναντίον της. Οπαδοί της προέδρου υποστηρίζουν ότι ο Εντουάρντο Κούνια κινείται εναντίον της επειδή αυτή αρνήθηκε να παρέμβει ώστε να τερματιστούν οι έρευνες σε βάρος του.