Αθωώθηκε άστεγος που έκλεψε φαγητό

Ένας Ουκρανός άστεγος που ζει στην Ιταλία αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο τόνισε στην ετυμηγορία του ότι το να κλέβει κανείς μικρή ποσότητα φαγητού λόγω μεγάλης πείνας, δεν αποτελεί αδίκημα.

Αυτή η απόφαση ακύρωσε εκείνη στην οποία είχε καταλήξει το εφετείο της Γένοβας, που είχε καταδικάσει τον άστεγο άνθρωπο σε φυλάκιση έξι μηνών αλλά και σε καταβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ.

Ο Ουκρανός είχε πάρει από ένα σούπερ μάρκετ ένα λουκάνικο και λίγο τυρί αξίας τεσσάρων ευρώ και επτά λεπτών, ποσό που δεν πλήρωσε για προφανείς λόγους. Αφού το δικαστήριο της Γένοβας αποφάσισε ότι το “δίκαιο” ήταν να μπει στη φυλακή και να πληρώσει μια ολόκληρη περιουσία, ο ίδιος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος και τον αθώωσε.

«Η κατάσταση του κατηγορούμενου και οι συνθήκες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε η οικειοποίηση των τροφίμων αποδεικνύουν ότι αποφάσισε να αφαιρέσει μικρή ποσότητα φαγητού για να αντιμετωπίσει την άμεση και απόλυτη φυσική απαίτηση να μπορέσει να τραφεί, δρώντας, κατά συνέπεια, σε κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από έκτακτη ανάγκη», τονίζουν τα μέλη του ιταλικού Αρείου Πάγου.

Ο πρόεδρος της ιταλικής ένωσης καταναλωτών Codacons, Kάρλο Ριέντσι, θέλησε να σχολιάσει ότι «πρόκειται για μια απόλυτα λογική απόφαση, διότι μια κλοπή η οποία οφείλεται σε πείνα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εγκληματική πράξη».

Παράλληλα, ο Ριέντσι σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί αύξηση και στους Ιταλούς -ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους- οι οποίοι αναγκάζονται να κλέβουν μικρή ποσότητα τροφίμων στα σουπερμάρκετ, διότι η σύνταξη και το όλο εισόδημά τους δεν αρκεί για να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες. «Σε αυτή την περίπτωση είναι το κράτος που διαπράττει αδίκημα», ολοκλήρωσε ο πρόεδρος του Codacons.