Η Γερμανία θα ζητήσει παράταση στους συνοριακούς ελέγχους

Η Γερμανία θα ζητήσει από την Κομισιόν να επιτρέψει την επέκταση των ελέγχων στα σύνορα εντός της συνθήκης Σένγκεν και αφού λήξει η μέχρι τώρα απόφαση στις 12 Μαΐου, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας.

Όπως είπε ο Τόμας Ντε Μεζιέρ, «παρά το γεγονός ότι η κατάσταση με τους μετανάστες έχει ηρεμήσει στα εσωτερικά σύνορα, συνεχίζουμε να βλέπουμε με προσοχή τι συμβαίνει με τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Συνεχίζοντας ο Γερμανός πολιτικός τόνισε: «Οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να συνεχίσουν να έχουν την ευελιξία και την δυνατότητα και εγκαθιστούν τους συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα, σε περιπτώσεις που αυτές θεωρούν απαραίτητο», ενώ πρόσθεσε ότι τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα για να εγγυηθούν ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος της Γερμανίας, αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να κάνουν Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία και Σουηδία ενώ η επίσημη επιστολή θα σταλεί στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σίγουρα θα δεχθούν το αίτημα των χωρών και θα επεκτείνουν το διάστημα ελέγχου των συνόρων τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο.

Τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν επαναλειτουργήσει προσωρινά ελέγχους στα σύνορα, με σκοπό να δώσουν τέλος στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες μέσω των Βαλκανίων.