Κοινή γραμμή Μόσχας - Ουάσινγκτον για εκεχειρία στη Συρία

Εκεχειρία στη Συρία συμφώνησαν χθες η Μόσχα με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

Η συμφωνία αυτή δεν αφορά σε όλη την επικράτεια της χώρας αλλά μόνο σε ορισμένα τμήματά της τα οποία δεν περιλαμβάνουν το Χαλέπι, το πιο θερμό πεδίο των τελευταίων ημερών, την ώρα που ο ΟΗΕ τονίζει ότι παρατηρείται “τερατώδης περιφρόνηση” για τις ζωές αμάχων στη Συρία, καθώς έχουν αναζωπυρωθεί οι συγκρούσεις.

Το εκρηκτικό κλίμα αποτελεί τροχοπέδη για τις συνομιλίες στη Γενεύη, με τις ΗΠΑ και την Ρωσία να βρίσκονται σε επικοινωνία με στόχο την ουσιαστική ανανέωση της συμφωνίας για την παύση των πυρών.

Όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος, οι δύο χώρες θα εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας σε περιοχές όπως η Λαττάκεια αλλά και τα προάστια γύρω από την Δαμασκό.

Σημειώνεται ότι πριν από μόλις δύο 24ωρα, Ουάσινγκτον και Μόσχα αλληλοκατηγορούνταν για την επίθεση σε νοσοκομείο στο Χαλέπι, στην περιοχή που ελέγχεται από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Η νέα εκεχειρία άρχισε να εφαρμόζεται μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα Δαμασκού, σε διάφορες περιοχές της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού στρατού. Η εκεχειρία για την περιοχή της πόλης Γούτα και τη Δαμασκό, θα είναι 24ωρης διάρκειας , ενώ για τις περιοχές της βόρειας Λαττάκειας θα είναι διάρκειας 72 ωρών, διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας απαγορεύεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης αλλά και η χρήση όπλων και οπλικών συστημάτων οποιουδήποτε τύπου, όμως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων “Interfax”, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.