Βομβαρδισμοί στο Χαλέπι - Περίπου 50 νεκροί

Πάνω από 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα θύματα κατοικούσαν σε συνοικίες της πόλης του Χαλεπιού οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες αλλά και από την κυβέρνηση.

Επιδρομές που διεξήγαγε η πολεμική αεροπορία του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σε συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες, ανάμεσά τους την πυκνοκατοικημένη Μπουστάν αλ Κασρ, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Εξάλλου τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά και βομβαρδισμούς των ανταρτών εναντίον συνοικιών του Χαλεπιού που ελέγχονται από την κυβέρνηση, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, και ώσπου να ξεσπάσει ο πόλεμος η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, είναι κομμένη στα δύο από τον Ιούλιο του 2012, καθώς το δυτικό της τμήμα ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και το ανατολικό από τους αντάρτες.

Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και έχουν αποκτήσει μεγάλη σφοδρότητα ξανά τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι κυβερνητικές και οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις προετοιμάζουν μια ευρεία εκκαθαριστική επιχείρηση με σκοπό την ανακατάληψη των συνοικιών του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες. Περίπου 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη και στην ομώνυμη επαρχία μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, ένας Σύρος σκοτώνεται κάθε 25 λεπτά», κατήγγειλε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα, προειδοποιώντας ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή την 27η Φεβρουαρίου βρίσκεται «σε μεγάλο κίνδυνο».

Την Τετάρτη βομβαρδισμοί που φέρονται να εξαπέλυσαν αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας κατέστρεψαν το νοσοκομείο αλ Κουντς στη Σούκαρι, μια συνοικία που ελέγχουν οι αντάρτες στο νότιο Χαλέπι. Τα πλήγματα αυτά προκάλεσαν τον θάνατο 30 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου παιδιάτρου που υπήρχε στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες τμήμα της πόλης, σύμφωνα με την πολιτική άμυνα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), που παρείχε υποστήριξη σε αυτό το νοσοκομείο, «καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο» τον βομβαρδισμό, που σημείωσε ότι προκαλεί «αποτροπιασμό».
Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν συχνά το καθεστώς και τους αντάρτες, καθώς και τους τζιχαντιστές, διότι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως εναντίον και του άμαχου πληθυσμού.

Πάνω από 270.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στη Συρία, πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

(φωτό αρχείου)