Ποιος ήταν ο Σεΐχης Χαρόν, δράστης της ομηρίας στο Σίδνεϊ: Ενας μοναχικός τύπος με σεξουαλικές εμμονές

«Ιδιόρρυθμο μοναχικό τύπο» χαρακτήρισε ο ομογενής δικηγόρος Μένι Κοντίτσης τον Ιρανό πρόσφυγα με το ποινικό μητρώο που ήταν ο δράστης της ομηρίας στην καφετέρια Lindt Chocolate, στο Σίδνεϊ.

«Ήταν κληρικός στο Ιράν και διέφυγε επειδή ήταν αντικαθεστωτικός και έκρινε ότι απειλούνταν η ζωή του», είπε ο κ. Κοντίτσης, ο οποίος είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τον 49χρονο Μαν Χαρόν Μονίς.

Ο Μονίς ήταν ελεύθερος με εγγύηση, καθώς είχε ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για συνέργεια στη δολοφονία της γυναίκας του, η οποία είχε μαχαιρωθεί και πυρποληθεί. Ο δράστης, γνωστός και ως Σεΐχης Χαρόν, είχε ποινικό μητρώο και αυτοαποκαλούνταν «μουσουλμάνος κληρικός και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης». Επίσης του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για πάνω από 50 υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι γιατί δεν είχε προφυλακιστεί.

drastis_0

Ο κ. Κοντίτσης υποστηρίζει ότι ο Μονίς ενήργησε μόνος του, άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και η αυστραλιανή Αστυνομία. «Δεν ήταν έργο κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης η ομηρία, αλλά ενέργεια ενός παθιασμένου ατόμου», είπε ο ομογενής δικηγόρος του.

Το 2012 είχε κριθεί ένοχος για την αποστολή απειλητικών γραμμάτων στις οικογένειες οκτώ Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν. Ο Μονίς είχε στείλει τα γράμματα διαμαρτυρόμενος για την αυστραλιανή συμμετοχή στον πόλεμο. Φαίνεται πως ο ίδιος δεν ξεπέρασε ποτέ το σοκ της καταδίκης του, ούτε και της κακομεταχείρισής του στη φυλακή, σύμφωνα με τον κ. Κοντίτση. Φαίνεται ακόμα πως προέβη στην ομηρία όταν απορρίφθηκε η έφεσή του κατά της αρχικής καταδίκης του.

Ποια ήταν τα δύο θύματα που έχασαν τη ζωή τους

Οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο που εξαπέλυσε η αυστραλιανή Αστυνομία στο καφέ του Σίδνεϊ, όπου ο ένοπλος Μονίς κρατούσε ομήρους επί 16 ώρες, είναι ο διευθυντής του Lindt cafe, Τόρι Τζόνσον, και η δικηγόρος Κατρίνα Ντάουσον, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.
thy1

thy2

Λίγα λουλούδια στον τόπο της τραγωδίας

Την Τρίτη στον τόπο της τραγωδίας πολλοί Αυστραλοί άφηναν λίγα λουλούδια. Η ομηρία και η τραγική εξέλιξή της συγκλόνισε την Αυστραλία. «Το Σίδνεϊ συγκλονίζεται από μια τραγωδία που δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ποτέ» είπε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικ Μπέρντ, τονίζοντας ότι «τώρα είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπερασπιστούμε τις αξίες μας για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική αρμονία».

louloudia

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων» συμπλήρωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι ‘Αμποτ. Υπενθυμίζεται ότι η ομηρία έληξε λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης. Μισή ώρα νωρίτερα ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και εμφανίστηκαν φλόγες από το σημείο όπου βρίσκεται το Lindt Chocolat Cafe, στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας. Αμέσως μετά, άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπήκαν από μια πλαϊνή πόρτα στο καφέ ενώ την ίδια ώρα πολλοί από τους ομήρους έβγαιναν τρέχοντας από το κτίριο.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας στο καφέ

Η Αστυνομία εισέβαλε αφότου πέντε με έξι ακόμη όμηροι διέφυγαν από το καφέ. Ακολούθησαν πυροβολισμοί. Στο καφέ εισήλθε επίσης μια ομάδα πυροτεχνουργών της αστυνομίας και ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών. Νωρίτερα, πέντε ακόμη άνθρωποι, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, είχαν καταφέρει να διαφύγουν. Ο ένοπλος ζήτησε αρχικά μια σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και υποστήριζε πως τέσσερις βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Το Αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο των Ιμάμηδων, ανακοίνωσε πως «καταδικάζει απερίφραστα αυτή την εγκληματική πράξη». Το ίδιο και το Ιράν. Ο Μεγάλος Μουφτής και το συμβούλιο υποσχέθηκαν «την πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη (τους) προς τα θύματα και τις οικογένειές τους» και εξέφρασαν την προσδοκία για «μια ειρηνική διευθέτηση αυτής της συμφοράς».

Σημειώνεται ότι ο ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης είναι ένας από τους πέντε ομήρους που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αρχικά από την καφετέρια. Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη καιν τους άλλους ομήρους και την βοήθησε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της.

 

 

Πηγή: Ποιος ήταν ο Σεΐχης Χαρόν, δράστης της ομηρίας στο Σίδνεϊ: Ενας μοναχικός τύπος με σεξουαλικές εμμονές | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/182936/poios-itan-o-seihis-haron-drastis-tis-omirias-sto-sidnei-enas-monahikos-typos-me#ixzz3M3E88bTp