Η κόντρα με τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ συνεχίζεται: Ο Ερντογάν πίθηκος σε ολλανδική εφημερίδα

Η κόντρα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαρκώς  διευρύνεται, μετά τις απανωτές απόπειρες του Προέδρου της Τουρκίας να “φιμώσει” οποιονδήποτε του ασκεί κριτική. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερντογάν έχει προχωρήσει στη δίωξη ενός γερμανού κωμικού, σε μια απόπειρα να “λογοκριθεί ντοκυμανταίρ της σουηδικής τηλεόρασης και τη σύλληψη μια Ολλανδής δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής, για επικριτικά σχόλια σε βάρος του.

Αυτή η τελευταία περίπτωση ήταν η αφορμή για το σκίτσο που δημοσίευσε, στο πρωτοσέλιδο της μάλιστα, η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, με τίτλο «Το μακρύ χέρι του Ερντογάν». Σε αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται ως πίθηκος που συνθλίβει την Ολλανδή δημοσιογράφο, ονόματι, Εμπρού Ουμάρ και μαζί την ελευθερία του Τύπου.

H Ολλανδέζα δημοσιογράφος, τουρκικής καταγωγής, Εμπρού Ουμάρ συνελήφθη από την αστυνομία το περασμένο Σάββατο στο σπίτι της στο Κουσάντασι, μια παραθαλάσσια πόλη δυτικά της Τουρκίας, γιατί είχε κάνει tweets εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερη. «Είμαι ελεύθερη αλλά απαγορεύεται να εγκαταλείψω το έδαφος της Τουρκίας» έγραψε η δημοσιογράφος στον λογαριασμό της στο Twitter.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ολλανδίας Metro, στην οποία γράφει, η αστυνομία τής έκανε ερωτήσεις σχετικά με κάποια tweets που ανέβασε για τον Ερντογάν.

Η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αγκυρα «τηλεφώνησε στη δημοσιογράφο αμέσως μετά τη σύλληψή της», έγραψε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΡ. Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε της τηλεφώνησε επίσης, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter του.

Η Εμπρού Ουμάρ είχε γράψει πρόσφατα ένα άρθρο πολύ επικριτικό για τον ισχυρό άντρα της Τουρκίας στην εφημερίδα Metro και στη συνέχεια είχε τουιτάρει κάποια αποσπάσματα.

Πλέον, στο Τwitter, η Εμπρού Ουμάρ αντί για την φωτογραφία έχει το ακόλουθο σκίτσο, μια γυναίκα που φοράει μια σιδερένια μπάλα στο πόδι, στα χρώματα της τουρκικής σημαίας.


Το πρωτοσέλιδο της De Telegraaf: