Αυστρία: Πρωτιά των ακροδεξιών στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Πρώτο και με διαφορά αναδεικνύεται το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων, κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία. Ο επικεφαλής του και υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ συγκεντρώνει το 35% των ψήφων, βάσει της καταμέτρησης στο 50% των εκλογικών τμημάτων, ενώ η πρωτιά του έχει καταγραφεί και στα exit polls.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε το κόμμα των Ελευθέρων από τη σύστασή του, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Το δεύτερο καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος ήταν το 27% που έλαβε στις εκλογές για την ένταξη της Αυστρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η άνοδος του συνδέεται με τον έντονο ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται στην Αυστρία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ενισχύεται από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, οι πολίτες είχαν αρχίσει να δυσανασχετούν έναντι της κυβέρνησης και πριν την έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης, λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Ποσοστό γύρω στο 20% λαμβάνουν οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν και η δικαστικός Ίρμγκαρντ Γκρις, ενώ οι υποψήφιοι του δικομματικού κυβερνώντος συνασπισμού έμεινα πολύ πίσω. Οι Ρούντολφ Χαντστόρφερ των Σοσιαλδημοκρατών και Αντρέας Κολ του Λαϊκού Κόμματος δεν ξεπερνούν το 11%, γεγονός που επιβεβαιώνει την έντονη δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία των πολιτών έναντι των κομμάτων που άσκησαν διακυβέρνηση.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στον οποίο θα αναμετρηθούν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο ακροδεξιός υποψήφιος με έναν από τους δύο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν ή Ίρμγκραντ Γκριν, θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαϊου.